De Kruisbek

De vogelwerkgroep IVN Cranendonck organiseert elke derde zaterdag van de maand een vogelherkennings-wandeling in een van de natuurgebieden van Cranendonck. Bij een van de vogel wandelingen in het natuurgebied Hugterheide een zeldzame waarneming van een groep kruisbekken luidruchtig kwetterend boven in een berk en duidelijk herkenbaar aan hun prachtige karmijnrode kleur. Ze hebben ons ook nog even gevolgd op de wandeling want ze waren niet bang en waarschijnlijk heeft dat weer iets te maken met hun nomadisch leventje in het hoge Noorden tot in Siberië toe waar ze rustig kunnen leven en praktisch niet gestoord worden door mensen. Ze behoren tot de vinkachtigen en zijn naam verraadt ook zijn beste kenmerk n.l. de gekruiste snavel, het perfecte gereedschap om de zaadjes uit de dennenappels te wrikken en het is dus ook geen verrassing dat hun leefgebied in de bossen van de fijnspar en lariks is. Het zijn noordelijke broedvogels maar komen hier vaak overwinteren en enkele paren blijven zelfs in Nederland om te broeden. Ze trekken vaak in grote groepen samen met andere vinkachtigen zoals de keep en de vink. Hun aanwezigheid hier wisselt heel sterk soms is er een invasie van kruisbekken maar andere jaren kan het ook weer heel rustig zijn. De beste periode om deze prachtige vogel te spotten zijn de wintermaanden als ze na de lange trek uit het hoge noorden hier of nog meer zuidelijker de winter gaan doorbrengen. Trek er in deze periode eens op uit om een wandeling te maken in een van de prachtige natuurgebieden in de gemeente Cranendonck. Je zult er vaak vogels aantreffen die alleen bij ons te gast zijn in de wintermaanden zoals de prachtig gekleurde koperwiek en de kramsvogel.

Info: Harrie Hegge. h.hegge1@chello.nl

Vogelwerkgroep IVN Cranendonck