Opknapbeurt voor torens Sint Gertrudiskerk

MAARHEEZE – De Sint Gertrudiskerk in Maarheeze staat in de steigers. Begin oktober is er gestart met de restauratie van de linker kerktoren. Als alles volgens plan verloopt volgt begin volgend jaar de rechtertoren.

Door Roy de Leijer

In eerste instantie was het de bedoeling dat de rechtertoren als eerste onder handen zou worden genomen. “Maar doordat de linkertoren vorig jaar tijdens een storm beschadigd is geraakt, is die onderhoudsbeurt naar voren gehaald”, vertelt Jac de Werdt van het kerkbestuur van de parochie Heilige Cornelius Cranendonck.

Bij de junistorm is een gedeelte van de leien en het dakbeschot losgeraakt. De Werdt: “Het gaat om een oppervlakte van ongeveer twee bij drie meter. Dat is destijds op provisorische wijze gedicht.

Er waren al plannen om de vrijwel identieke torens op te knappen, maar daarbij zou eerst de rechtertoren worden aangepakt. Vanwege de stormschade is nu eerst begonnen met de linkertoren van de parochiekerk in Maarheeze. “Die wordt van top tot teen onderhanden genomen”, weet De Werdt. 

Dat betekent onder meer dat alle leien worden vernieuwd. De huidige leistenen zijn net zo oud als de kerk. Na 108 jaar is het de eerste keer dat ze worden vernieuwd. De Werdt: “Nog maar een paar gedeelten van het dak verkeren in goede staat.” Het zijn vooral de spijkers en haken waarmee ze verbonden zijn aan het dakbeschot, die aan vervanging toe zijn. Die zijn verweerd en aangetast door roest. Daarnaast zijn delen van het dakbeschot aangetast door rot.

De werkzaamheden kunnen niet langer worden uitgesteld, aldus De Werdt. Waar nodig wordt ook het lood vervangen, worden de buitenmuren opnieuw gevoegd en krijgen ook de wijzerplaten mogelijk een opknapbeurt.

“Monumentenwacht heeft een uitgebreid onderhoudsrapport opgesteld, dus ik verwacht niet dat we tijdens de werkzaamheden veel verrassingen tegen zullen komen”, zegt De Werdt.

Eerder is al een gedeelte van het middenschip aangepakt. Daarbij is het houtwerk met behulp van een speciaal soort hars, epoxy, gerestaureerd. De Werdt: “Daardoor is het middenschip voldoende stevig om de steigers te kunnen dragen.”

Hij verwacht dat de werkzaamheden aan de linkertoren tot het einde van het jaar duren. Als het aan het kerkbestuur ligt, dan volgt meteen daarna de restauratiebeurt van de rechtertoren. Het restauratieplan is al klaar, maar het bisdom moet eerst nog groen licht geven.

De Werdt schat de totale kosten van de opknapbeurt op ongeveer vier ton, 150.000 euro voor de linkertoren en 250.000 voor de rechtertoren. Via een subsidie komt het Rijk in bijna de helft van de kosten tegemoet. 

Soortgelijke restauratieprojecten komen in de toekomst onder druk te staan, verwacht De Werdt. Nu beschikt het kerkbestuur nog over een spaarpot waaruit kan wordt geput voor groot onderhoud. “Gezien de huidige inkomsten wordt dat in de toekomst een probleem. We willen daarom een actie opzetten om de restauratie van de kerk in Maarheeze onder de aandacht te brengen. In andere parochies is bijvoorbeeld besloten om de oude leistenen met een print of gravure van de kerk te koop aan te bieden. Ik denk dat daar best belangstelling voor is, niet alleen bij parochianen die naar de kerk gaan, maar ook bij andere mensen.”