Opnieuw bladkorven geplaatst om bladafval tegen te gaan

HAMONT-ACHEL – De herfst is in het land en de bladeren vallen weer van de bomen. Hoewel dat een prachtig straatbeeld met mooie herfstkleuren oplevert, leidt het tegelijk tot heel wat bladafval. Daarom kunnen inwoners van Hamont-Achel nu op verschillende vaste plaatsen terecht met bladeren van straat- en laanbomen. Vanaf 3 november tot en met 30 januari 2021 kan je deze bladeren ook gratis binnenbrengen op het recyclagepark.

Deze week plaatste de stadsdienst 47 bladkorven en 19 grote containers op een 60-tal weloverwogen locaties in Hamont-Achel, waarmee de stad het bladafval in het straatbeeld wil beperken. Deze worden gemiddeld twee keer per week geleegd, eenmaal voor en eenmaal na het weekend, zodat het bladafval tijdig wordt aangepakt. Als begin december het meeste blad is opgeruimd, worden de korven en containers weggehaald. Zo niet, blijven ze nog een tweetal weken staan. Vorig jaar werd er maar liefst 200 000 kg bladafval opgehaald. Bovendien zorgt de veegwagen van de stadswerf wekelijks nog tot begin december voor het mee beperken van bladafval op plekken waar veel bladeren vallen op de weg en in de goot. Al het opgehaalde bladafval wordt vervolgens gecomposteerd.

Enkel bladafval openbaar domein
De bladkorven en -containers dienen enkel voor zuiver bladafval afkomstig van bomen op het openbaar domein. Indien er toch andere materialen in of rond de korven of containers worden gestort, wordt de container verwijderd en niet meer teruggeplaatst.

Bij het recyclagepark kan je kosteloos zuiver bladafval van openbaar domein binnenbrengen. Dit kan je verzamelen in een zak of bak. Bij het oprijden van de weegbrug registreer je je met jouw eID en kies je voor de knop ‘bladafval’. Wie tussen zijn bladafval ander afval mengt zoals fijn tuinafval of snoeihout, krijgt dit aangerekend op zijn quotum groenafval. Voor eigen tuinafval en snoeihout kan je tegen betaling terecht in het recyclagepark of kan je een beroep doen op de tweewekelijkse ophaalronde van de witte zakken.

Composteren met bladafval
Wist je trouwens dat je bladafval kan verwerken in je eigen tuin? Bladeren van bepaalde bomen zijn namelijk geschikt om compost van te maken. Andere bladsoorten zijn dan weer ideale bodembedekkers waarmee je vorstgevoelige planten de winter helpt door te komen. Meer weten? Neem een kijkje op www.limburg.net/zelf-verwerken/composteren.