Kunstwerk ‘De Dodecaëder’ geplaatst bij BRAVO! College

BUDEL – Bij de hoofdentree van het BRAVO! College aan de Jan van Schoonvorststraat is zaterdag een mysterieus object geplaatst. Het is een regelmatig twaalfvlak, ook wel dodecaëder genoemd.

Het kunstwerk ‘De Dodecaëder’ is geschonken door de stichting VOCAAL (Voortgezet Onderwijs Cranendonck: Aandacht en Actie voor Levensvatbaarheid). De stichting wil hiermee het belang onderschrijven van de opleiding BIVAK (BRAVO! College voor innovatief vakmanschap), die vorig jaar in Budel is gestart op initiatief van Jan Vlassak.

Mat van der Heijden van VOCAAL kwam op het idee voor de dodecaëder: “Het is een volledig symmetrisch en wiskundig object dat is ontworpen door Plato. Het wordt ook een regelmatig twaalfvlak genoemd.” 

Het draaiende kunstwerk, waarvan eveneens een miniatuurversie is gemaakt, straalt behalve transparantie ook verbondenheid uit. Onder meer tussen de middelbare school en haar medewerkers, ouders en een groep lokale ondernemers, die belangeloos hebben meegewerkt aan De Dodecaëder. 

Het object symboliseert ook de warme band met de stichting VOCAAL, die zich al 18 jaar sterk maakt voor het behoud van het voortgezet onderwijs in de gemeente Cranendonck.

In verband met de coronamaatregelen wordt op een later tijdstip een officieel tintje aan de installatie van het kunstwerk gegeven. Dan wordt ook de miniatuurversie van De Dodecaëder aan het Bravo! College overhandigd.

Foto Jos Meusen