Noorderhart Mariaziekenhuis start met automatische toegangscontrole

PELT –  De automatische toegangscontrole voor patiënten en bezoekers gaat vanaf dinsdag 20 oktober 2020 van start in Noorderhart Mariaziekenhuis. Midden juli werden de automatische toegangspoortjes aan de hoofdingang van het ziekenhuis geïnstalleerd. Nu de poortjes effectief in werking gaan, heeft het ziekenhuis de mogelijkheid om de toestroom van patiënten en bezoekers beter te controleren.

Het systeem kan zeer snel aangepast worden in functie van verstrengde maatregelen. Zo kan omwille van COVID-19 of in andere crisissituaties de toegang beperkt worden voor patiënten en/of bezoekers. Alle patiënten en bezoekers die het ziekenhuis willen betreden, zullen een geautomatiseerde toegangscontrole moeten doorlopen. Patiënten lezen hun eID-kaart in, bezoekers scannen een QR-code. Wie geen Belgische eID heeft, krijgt een persoonlijke QR-code toegestuurd. Patiënten kunnen zich maximum 30 minuten voor de afspraak aanmelden. Bezoekers kunnen enkel binnen tijdens de bezoekuren met hun geldige QR-code. Uiteraard blijven de maatregelen rond handen ontsmetten, het dragen van een mondmasker en afstand bewaren van kracht.

Algemeen directeur Hans Ramaekers: “We koppelen de scanfunctie van de toegangspoortjes aan het elektronisch patiëntendossier en de elektronische patiëntenadministratie van het ziekenhuis. Zo zal het systeem patiënten bijvoorbeeld pas 30 minuten voor hun afspraak binnen laten en bezoekers buiten de bezoekuren de toegang weigeren. Veranderen de richtlijnen, dan is het maar een kwestie van de instellingen aan te passen. Het aantal bezoekers kan bijvoorbeeld bij verergering van de crisissituatie automatisch beperkt worden.” 

“We gaan ervan uit dat de maatregelen rond sociale afstand nog een hele tijd zullen blijven gelden, waardoor een aangepaste toegangscontrole ons kan helpen om de veiligheid in het ziekenhuis nog beter te garanderen.”, vult Hans Ramaekers verder aan. “Deze coronacrisis biedt ook de opportuniteit om ten gronde na te denken over hoe vrij toegankelijk een ziekenhuis in de toekomst nog kan of mag zijn.”

Foto ingang noorderhart