Tijgerspin

Het najaar is spinnentijd, de periode waarin ze een stuk zichtbaarder zijn. Want werkelijk meer spinnen, dat is niet het geval omdat in mei veel meer soorten hun paartijd hebben dan in de herfst. Op de foto zie je een vrouwtjestijger of wespspin die stil hangt in het midden van haar wielweb die ze meestal weeft laag in het gras, met de kop omlaag, zodat ze zich snel aan een draad naar beneden kan laten vallen bij gevaar. Met haar indrukwekkende lichaamslengte van 15 millimeter hoort ze tot een van de grootste spinnen van Europa. 

De naam tijger of wespspin zegt duidelijk waarom de geel-zwarte strepen moeten dienen, het is namelijk een duidelijke waarschuwing voor aanvallers zoals vogels. Met haar kleuren zegt ze dat ze gevaarlijk is en dat je haar maar beter met rust kunt laten. Dat is echter allemaal maar bluf want ze is helemaal niet gevaarlijk voor vogels, noch voor eender welk zoogdier, zoals de mens. Toch werkt de tekening efficiënt, want al veel mensen zeiden dat ze bij het zien van een tijgerspin terugdeinsden en dachten dat het om een gevaarlijk exemplaar ging. De mannetjes zie je eigenlijk helemaal niet of nauwelijks, het zijn dwergen van maximaal 5 millimeter groot en met dofbruine kleur. Bij hen ontbreekt dus de geel zwarte bandering. Meestal blijft het echter bij een paring, want de vrouwtjes vinden de mannen letterlijk echt om op te vreten. Na de paring maakt het vrouwtje een cocon, zo groot als een golfbal, die bruin van kleur is en honderden eieren bevat. Deze cocon wordt door haar goed bewaakt tot het moment dat ze in het najaar sterft. Opvallend in het web van de wespspin zijn de brede zigzag banden, die er heel dichtgeweven uit zien. De wetenschap is het er niet over eens wat daar de bedoeling van is. De een denkt dat de zigzag banden insecten aantrekken, doordat ze ultraviolet licht reflecteren en anderen denken dat de banden bedoeld zijn om de aandacht af te leiden van de spin in het midden van het web. De zigzag band wordt stabilimentum genoemd en kleeft niet zoals de rest van het web. Als je deze spin tegen komt tussen het lange gras is het genieten van het en fascinerende uiterlijk van deze soort. Ze mag dan ook gezien worden!

Foto en tekst Jan de Bruijn.