Jaak van Samang blaast 100 kaarsjes uit op ’t Lo 

HAMONT – Een opmerkelijke gebeurtenis in Hamont-Achel, want op zondag 18 oktober mocht Jaak van Samang zijn 100ste verjaardag vieren. Jaak is momenteel de oudste mannelijke inwoner van Hamont-Achel. Familie, vrienden en buren lieten deze gelegenheid niet zomaar passeren en hebben Jaak, en ook zijn vrouw Toke Achten die in januari volgend jaar 99 jaar wordt, op allerlei manieren flink in de bloemetjes gezet, allemaal coronaproof uiteraard. 

Jaak werd 100 jaar geleden geboren als oudste zoon in een gezin van 11 kinderen. De familie heeft altijd op ’t Lo in Hamont gewoond en daar wonen Jaak en Toke nog steeds. Jaak is altijd werkzaam geweest in de tuin en landbouwsector en tuinieren is altijd een grote hobby van hem gebleven. Tot twee jaar gelegen was hij nog actief in zijn eigen moestuin en hij deelde zijn oogst van groenten en fruit maar wat graag met zijn kinderen en kleinkinderen. Biljarten is ook altijd een grote passie van hem geweest, tot vorig jaar nam hij zelfs nog deel aan competities die georganiseerd werden in het parochiezaaltje van Hamont Lo. Jaak heeft heel wat mijlpalen mee mogen maken. Zo zag hij met eigen ogen de komst van de eerste auto en de eerste televisie. En ook de Tweede Wereldoorlog heeft hij van dichtbij beleefd. Ondertussen vormen Jaak en Toke al 73 jaar een echtpaar en wonen ze, mits enige hulp van de kinderen en verpleegkundigen, nog steeds zelfstandig. Iedere zondag ontvangen ze met veel plezier hun 7 kinderen voor een stukje vlaai en een lekkere kop koffie. Het echtpaar heeft daarnaast ook nog 20 kleinkinderen en 23 achterkleinkinderen. 

Om deze verjaardag extra speciaal te maken werden er verschillende leuke acties op poten gezet. Zijn kinderen, enkele vertegenwoordigers van de stad Hamont-Achel, de buurtvereniging, de fanfare Hamont-Lo, de basisschool van Hamont-Lo, de uitbaters van de parochiezaal en RIMO Limburg dat samenwerkt met de stad Hamont-Achel in het kader van ‘Buurtzorg’ hadden verschillende activiteiten gepland. Zo werd er voorafgaand aan de verjaardag een oproep gedaan om Jaak zo veel mogelijk verjaardagskaartjes toe te sturen, wat leidde tot een overrompeling van de brievenbus. Jaak mocht namelijk meer dan 400 kaartjes in ontvangst nemen. Op zijn verjaardag zelf, zondag 18 oktober, werd Jaak verrast met een ontbijtmand gevuld met allerlei lekkers, geschonken door de naaste buren, en was de woning van het echtpaar versiert met toepasselijke decoraties. In de voormiddag kwamen de buurtbewoners langs om hem te feliciteren met een groot applaus vanop afstand. Daarna was het de beurt aan de drumband van de fanfare, zij brachten speciaal voor Jaak en zijn vrouw een mooi optreden. ’s Middags stond er voor de naaste familie een heerlijke lunch klaar in restaurant ’t Ketelke in Lozen waar ook een delegatie van het college van burgemeester en schepenen van de stad Hamont-Achel langskwam om hem te feliciteren. En de festiviteiten bleven nog even doorgaan want op maandagochtend 19 oktober werd het echtpaar verrast door heel wat vrolijke kindjes van de basisschool van Hamont-Lo die een verjaardagsliedje zongen in maar liefst 4 verschillende talen en knutselwerkjes overhandigden. De Heemkundekring Hamont-Achel had de familiegeschiedenis van Jaak uit de doeken gedaan en het gemaakte verslag overhandigd aan de eeuweling. En ook de biljartclub heeft nog een verrassing in petto. Wat dat precies is, verklappen we natuurlijk nog niet! Jaak laat weten dat alle acties hem erg ontroerden. “Ik vond alles even fijn,” vertelt hij. “En ik zal dit nooit vergeten!” De familie wil graag iedereen bedanken voor de vele kaartjes die ze mochten ontvangen en een dankjewel aan iedereen die meegeholpen heeft om er ondanks Corona toch een mooi feest van te maken.