Eekhoorn

HAMONT-ACHEL – Gerard Coenen zette voor ons deze eekhoorn op de foto. Iedereen kent de eekhoorn natuurlijk, maar we hebben er voor jullie toch wat meer informatie over opgezocht op Wikipedia. De eekhoorn zo’n 25 centimeter lang en 250 tot 350 gram zwaar. De pluimstaart is van 15 tot 20 centimeter lang. Het is een omnivoor, die tot de knaagdieren behoort. Met zijn lange klauwen kan hij makkelijk in bomen klimmen en van tak naar tak springen. Tijdens een sprong spreidt hij zijn ledematen, waarbij de losse huid op de flanken het beestje helpt in de lucht te blijven. De pluimstaart dient als roer, waarmee hij zijn sprong kan sturen. De eekhoorn voedt zich met name met plantaardig materiaal als noten en zaden van sparren en pijnbomen. Net als veel andere knaagdieren leggen eekhoorns wintervoorraden aan. De eekhoorn is een dagdier. Hij is voornamelijk na zonsopgang en vlak voor zonsondergang actief. ’s Winters laat hij zich alleen ’s ochtends zien. De eekhoorn houdt geen winterslaap, maar wel een winterrust.