Kun je ziek worden door rouw?

“Ik ga de deur bijna niet meer uit, blijf zoveel mogelijk thuis. Het heeft me al veel moeite gekost om hier bij jou te komen. Ik weet ook dat ik alleen zelf iets kan doen. Ik wil niet meer zo bang zijn.” Wat begon met lichte klachten, is uitgegroeid tot een leven in verstarring. 

Hand of elderly woman holding hand younger woman, Helping hands, take care for the elderly concept.

Hij komt met klachten over somberheid en zinloosheid. Sinds het overlijden van zijn vrouw voelt het leven voor hem steeds zwaarder. Er komt niets uit zijn handen, heeft nergens zin in; hij brengt zijn dagen grotendeels door op de bank.

Op het eerste gezicht
Dit zijn twee mensen die ogenschijnlijk op dezelfde manier hun leven leiden. En ja, ook lijden aan het leven. We zien hen allebei thuis op de bank zitten. De een omdat ze niet naar buiten durft en bij wie corona het leven nog angstiger maakt dan het al was. De ander niet omdat hij niet durft, maar er geen zin in heeft. Beiden hebben een ernstig verlies meegemaakt: zij heeft lang geleden een kindje verloren, hij moet sinds een jaar zijn partner missen.

Als jij je gevoelens en gedachten niet naar buiten brengt…
… Kan je lichaam gaan spreken door allerlei lichamelijke klachten te krijgen. … Kunnen gedachten met je aan de haal gaan. … Kun je bang zijn overspoeld te worden door je gevoelens. En is de eerste reactie om de pijn te vermijden. En te blijven vermijden.

De vrouw met angstklachten had de rouw om haar kindje weggestopt. Het leven moest weer doorgaan. De hartkloppingen, hoofdpijn en paniek, wat normale reacties zijn bij rouw, maakten haar bang. Met het verstrijken van de jaren werd de angst groter en nam haar in beslag. De aandacht ging naar de angst, niet naar de rouw. De man die somber was, vermeed op zijn manier ook het voelen van de pijn. De depressiviteit was zijn manier om te overleven, intussen steeds verder wegzakkend op de bank.

Rouw is geen ziekte…
… Maar je kunt er wel ziek van worden. Beide mensen zochten (onbewust) naar een wijze om hun pijn te vermijden of verdoven. Echter, dat maakt de pijn uiteindelijk erger. Angst en somberheid zijn geen fijne manieren om te leven, toch? 

Het is belangrijk om de pijn te (durven) voelen, zodat je ook weer de ruimte gaat ervaren om verder te gaan met je leven. Om weer echte vreugde te voelen. Dat hoef je zeker niet alleen te doen.

Lang is gedacht dat angst en depressie voorlopers zijn van rouw. Het is echter precies andersom, dat blijkt ook uit onderzoek naar gecompliceerde rouw bij het verlies van een dierbare. Rouw kan leiden tot angstklachten en depressieve klachten. Blijf er echter niet mee zitten, want het hoeft zover niet te komen! Zoek steun in je omgeving en schakel eventueel professionele hulp in. Of vraag iemand dat voor je te doen.

Meer weten over omgaan met verlies, rouw en trauma? 
Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail voor een kosteloze en verhelderende kennismaking: info@brightblue-coaching.nl, ook voor de nieuwsbrief. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars!

Jeanne van Mierlo, Verlies- en rouwtherapeut