Vlaanderen verstrengt coronamaatregelen

REGIO – Op dinsdag 27 oktober maakte de Vlaamse regering bijkomende maatregelen bekend om zo de verspreiding van het virus terug te dringen. De strengere maatregelen gaan vanaf vrijdag 30 oktober 18.00 uur van kracht in heel Vlaanderen. De Nederlandse premier Mark Rutte maakte dinsdagavond op zijn beurt bekend dat de huidige maatregelen, die vorige week van kracht zijn gegaan, voorlopig niet verstrengd worden maar wel nog tot minimaal december gehandhaafd blijven. 

In Vlaanderen worden de maatregelen vanaf vrijdag 30 oktober weer wat strenger. Fysieke contacten met mensen die niet tot de vaste bubbel behoren, moeten tot een minimum beperkt houden. Het samenscholingsverbod van maximaal 4 personen blijft behouden en de nachtklok blijft van kracht zoals voorheen, tussen 12 uur ’s nachts en 5 uur ’s morgens. Alle cultuurhuizen moeten sluiten, enkel de bibliotheken blijven open. Evenementen zijn niet meer toegelaten. 

Thuiswerk wordt nog steeds maximaal aangeraden. Winkelen blijft mogelijk maar maximaal met 2 volwassenen of 1 volwassene met kinderen. De wekelijkse markten kunnen door blijven gaan, maar rommelmarkten, kerstmarkten en andere markten kunnen niet doorgaan. Huwelijksfeesten, begrafenissen en erediensten mogen doorgaan maar zijn gelimiteerd tot 40 personen. 

Kinderen tot 12 jaar mogen blijven sporten, zowel binnen als buiten. Sporten in groep is niet meer toegelaten voor iedereen boven de twaalf jaar. Buiten sporten kan nog met maximaal 4 personen. Professionele sportactiviteiten zijn toegelaten zonder publiek. Zwembaden, fitnesscentra en bowlings moeten sluiten. 

De herfstvakantie wordt verlengd tot en met 11 november. Het hoger onderwijs schakelt over naar naar code rood. Dit wil zeggen dat er enkel afstandsonderwijs wordt gegeven, met uitzondering van eerstejaars en practica. In woonzorgcentra wordt het bezoek beperkt tot 1 knuffelcontact en 1 extra contact dat iedere 14 dagen kan wisselen. Voor mantelzorgers wordt er een systeem op poten gezet waardoor zij de mogelijkheid krijgen om te overnachten in de woonzorgcentra. Herstelverblijven en revalidatiecentra worden ingezet als buffercapaciteit voor de ziekenhuizen.

Jeugdactiviteiten voor jongeren boven de twaalf jaar kunnen niet meer doorgaan. Activiteiten voor kinderen onder de twaalf jaar kunnen wel doorgaan maar overnachtingen zijn niet meer toegelaten.

In Nederland kondigde premier Mark Rutte dinsdagavond aan dat de maatregelen voorlopig blijven zoals ze vanaf 14 oktober in het land van kracht zijn gegaan. Momenteel acht de overheid het niet nodig om extra maatregelen te nemen aangezien de verwachte piek begin november er toch zal komen volgens de berekeningen. Bovendien is het nog net te vroeg om te weten wat de effecten zijn van de huidige maatregelen. Volgende week dinsdag komt er een persconferentie. Indien de cijfers de komende dagen toch hard stijgen zullen er dit weekend alsnog extra maatregelen getroffen worden. Rutte benadrukte ook nog eens het belang van het opvolgen van de maatregelen. 

Buiten sporten mag nog wel, maar wel met maximaal 4 personen