OORtredersfestival valt in het water

PELT – Door de oplopend negatieve cijfers rond Covid 19 in Pelt heeft het gemeentebestuur vorige week beslist om voorlopig alle geplande evenementen tot en met 8 november te annuleren. Eén van die evenementen was het OORtredersfestival van Musica, impulscentrum voor muziek, dat gepland stond in het weekend van 23 tot 25 oktober. Jammer voor al het werk dat reeds in de voorbereiding was gestoken maar begrijpelijk in deze crisissituatie. Hieraan gekoppeld was een buiten-exporoute van de expo ‘In an Early Alpha stage’ die overigens wel doorgang heeft gevonden. Dit was een samenwerking tussen Musica, Expogroep Off, Off, Off, de Gemeente Pelt, CC Palethe, Bibliotheek Pelt en C-Takt.  Het was de bedoeling om het festival officieel te openen met een bijzonder werkstuk van kunstenaar Nick Steur waarbij een uit staal en beton opgebouwd soort steen van 2900 kg gedumpt zou worden op een stukje natuur achter de sporthal van Dommelhof. Dit was gepland om uit te voeren met een grote kraan die de steen vanop 30 meter hoogte zou laten vallen. Dat is uiteindelijk toch uitgevoerd maar dan zonder publiek. De kunstenaar was oorspronkelijk geïnspireerd door een meteorietinslag in de woestijn. Hij wilde de impact van zo’n inslag op een plek en de omgeving ervan onderzoeken. Ook wilde hij de aandacht vestigen op de onmacht van de mens tegenover de kracht van de natuur en de onmogelijkheid deze te controleren. Zowel de voorbereiding van de val, het vallen zelf als de blijvende afdruk maakten deel uit van het kunstwerk wat daarna gewoon permanent deel uit zal maken van de publieke ruimte van het park. Nick Steur (Nijmegen 1982) is een Nederlandse kunstenaar die voornamelijk werkt met onbewerkte materialen waarbij steen zijn favoriet is.

Foto Kunstenaar Nick Steur bij zijn creatie ‘Impact’.