Lege cafés te Pelt een somber zicht

PELT – Overal in België moest de horeca sluiten wegens de verstrengde covid-19 maatregelen. Wat betekent dit voor de horeca uitbaters, hoe gaan zij er mee om? Kevin Vaesen (24), eigenaar van café Den Tap en Café De Markt te Pelt, vertelt wat er zoal achter de gesloten deuren gebeurt.

Door Melissa van Wijngaarde 

Voor velen is het sluiten van de horeca een groot probleem. Niet alleen voor de mensen die niet meer kunnen gaan maar ook voor de uitbaters, het personeel en de leveranciers. Kevin is één van die uitbaters te Pelt en wou graag delen hoe het eraan toe gaat achter de gesloten deuren. Hij heeft net zoals vele anderen zijn afhaal mogelijkheden opgestart. Toch is dat niet het enige dat hij gedaan heeft deze periode.

Café ‘t Durrep

Kevin heeft zeker niet stil gezeten en is begonnen met opknap beurten van café Den Tap tijdens de eerste lockdown. Toen hij 18 was had Kevin café Den Tap al overgenomen, dit jaar heeft hij café ‘t Durrep er ook nog bij genomen en veranderd naar café De Markt. Kevin: “Tijdens de corona ben ik met Waël, hij is een grote hulp bij café Den Tap, aan het kijken geweest of er cafés waren die overkop gingen die we dan konden over kopen. Dat leek niet echt het geval te zijn hier in de buurt. Uiteindelijk kwamen we via, via te weten dat café ’t Durrep over te nemen was. Niet door faillissement of zo, de eigenares wou gewoon iets anders gaan doen. Wij kijken, ik was meteen overtuigd.”

“Op dat moment had de regering verteld dat ze zeker en vast geen tweede lockdown meer zouden doen. Ik had daar een beetje vertrouwen in omdat ik me niet kon voorstellen dat ze dat nog een tweede keer zouden kunnen financieren. Dus, wij met volle moed begonnen aan het tweede café, het loopt echt lekker. Vanaf dag één zat het terras vol. Zodra het kouder werd zat het binnen vol. Maar dan, een week of twee geleden beslissen ze om de horeca weer dicht te doen. Daar sta je dan met twee cafés. Gelukkig staan we er best goed voor, anders is het – zonder steun van de overheid – toch einde verhaal lijkt mij.”

Last van het virus

“Het is een klap in ieders gezicht. Langs de ene kant, een zeer agressief virus dat de ronde doet. Langs de andere kant, alle gezonde mensen die ook moeten inboeten, over het algemeen heeft dus in mijn ogen iedereen, ziek of niet, enorm veel last van dit virus. Als je gaat werken is er weinig of geen ontspanning meer. Zeer veel mensen gingen na het werk een pintje drinken of een hapje eten. Dat valt allemaal weg, in Café De Markt komen veel mensen alleen naar toe. Ik moet echt denken aan onze klanten die in de morgen alleen een koffietje komen drinken, waar wij dan een babbeltje mee slaan. Nu zitten ze denk ik thuis alleen. Ook dat is corona…” vertelt Kevin.

Toekomst

De toekomst van de horeca vindt hij momenteel nog niet in gevaar keren. “Ik denk dat cafés die goed draaien zoals in de Kerkstraat het wel zullen redden. Wij rijden hier niet in dikke auto’s maar investeren steeds weer in de zaak. Hierdoor gaat er geen geld door het raam naar buiten.” vertelt hij. Pas begonnen ondernemingen hebben het misschien wel wat zwaarder en deze zullen het misschien niet overleven volgens hem. “Iedereen moet voor zichzelf bekijken of ze het kunnen overleven of niet. Heb je te hoge kosten? Dan gaat het niet lukken want het wordt maar zeer nipt vergoed, dus je moet zelf altijd wat bijsteken. Als die kosten dan ondraaglijk worden dan gaat het niet lukken. Wij houden onze kosten altijd zo laag mogelijk.”

Kevin laat zich dus niet klein maken door het virus en is dus van plan om goed aan de slag te blijven. Natuurlijk heeft iedere uitbater een ander verhaal maar de Kerkstraat te Pelt zal niet snel verdwijnen volgens hem. “Ik geloof er in dat corona ooit echt wel over zal gaan of dat we er op één of andere manier wel mee kunnen leven en dat we dan weer kunnen knallen zoals in de goeie ‘ouwe’ tijd.”

Een somber leeg terras aan café Den Tap