10 jarige Liselotte behaalt Cambridge diploma 

BUDEL-SCHOOT – De University of Cambridge biedt examens aan die de beheersing van de Engelse taal toetst van mensen die Engels niet als moedertaal spreken. Wereldwijd nemen er jaarlijks zo’n twee miljoen mensen deel aan deze testen. Dit jaar deed ook de 10 jarige Liselotte de Viet uit Budel-Schoot mee. Ondanks haar jonge leeftijd slaagde ze er in om het Cambridge diploma te bemachtigen en dat is natuurlijk een voortreffelijke, maar vooral een uitzonderlijke prestatie. “Volgens mijn examinator was ik de jongste persoon ooit die dit examen aflegde,” vertelt Liselotte. 

Liselotte is een vrolijke meid van 10 jaar, ze zit in groep 7 van basisschool De Schatkist in Budel en houdt van skateboarden en Harry Potter. En laat Harry Potter nu net een van de motivaties zijn van Liselotte om het Brits Engels onder de knie te krijgen. “Het begon eigenlijk al toen ik drie jaar oud was en samen met mijn moeder Engelse woorden leerde. Dit begon met de kleuren en dieren, ik vond het gewoon leuk om te weten welk woord er in de Engelse taal werd gebruikt voor bijvoorbeeld ‘geel’ en ‘aap’,” aldus Liselotte. “Mijn peettante Sarah, de mama van mijn vriendin Nyah, is oorspronkelijk Amerikaanse en zij heeft me ook veel geleerd. Ik ging Engelstalige films kijken met ondertiteling, en op een gegeven moment kon ik ze perfect volgen zonder het onderschrift te lezen.” 

En toen kwam Harry Potter, waardoor de interesse van Liselotte in het Brits Engels nog meer groeide. “Omdat ik de Engelse taal zo interessant vond, zijn mijn ouders online op zoek gegaan naar mogelijkheden. Want wat kan ik hier nu precies mee doen? Zo zijn we uitgekomen bij Cambridge. Ik heb dan online een test uitgevoerd en hiermee werd mijn niveau, B1/B2, bepaald. Ik besliste om het officiële B1 examen af te leggen en met succes!” aldus Liselotte. 

Er ging wel een flinke voorbereiding aan vooraf. “Ik heb een tiental lessen gevolgd om me voor te breiden op het examen, zo kreeg ik een beter beeld van wat men van mij verwachtte tijdens het examen. Het examen zelf was opgesplitst in verschillende categorieën: lezen, schrijven, spreken en luisteren. Op spreken scoorde ik het beste, lezen vond ik lastiger. Het examen zelf was best spannend omdat ik de jongste was van de groep. De examinator vertelde me dat ik zelfs de jongste was die ooit heeft meegedaan. Ik ben best trots op mijn prestatie en ik droom ervan om een jaar high school te volgen in Engeland.” Ook de familie en omgeving van Liselotte reageert positief op Liselotte’s prestatie. Mama Kim en papa Dirk-Jan: “Wij zijn supertrots op onze dochter. Doe het maar eens als 10-jarig meisje tussen de opgeschoten jeugd en volwassenen.” Dirk-Jan gaat verder: “Ik was op 10-jarige leeftijd met hele andere dingen bezig zoals ‘waar ga ik morgen vissen’ en ‘wie gaat er vanavond mee een potje honkballen’. Liselotte is op deze jonge leeftijd al zeer zelfstandig en zet zich in voor dingen die zij leuk vindt en niet voor dingen waarvan ze denkt dat ze die als 10-jarig meisje leuk zou moeten vinden. Dat is haar kracht. Ja, we zijn hele trotse ouders!”