“Burgemeester sluit woning Van Schaiklaan Soerendonk na vondst drugs” 

Dat is nú nog niet aan de orde, maar dat zou over enkele weken wel eens met grote letters in de krant kunnen staan. Een klein berichtje, maar met grote impact voor de betrokkene. Daar zit een verhaal achter. Wellicht ken je mij nog van een artikel uit de krant. Ruim twee jaar geleden heb ik mij ingezet om in Cranendonck (waaronder ook Soerendonk), kweek van Cannabis (wiet) voor eigen gebruik als medicijn te legaliseren. Zodat de patiënten zeker zijn van zuivere cannabis, en voor hen betaalbaar is. Het is destijds uitgegroeid tot een burgerinitiatief. In 2019 zou door de gemeente onderzoek gedaan worden naar de haalbaarheid hiervan. Dit is niet gebeurd, het geld was op?! Ook heb ik destijds een lezing over Cannabis gegeven. Is cannabis een drug of medicijn? Hoe kan het medicinaal ingezet worden, etc. Hier was veel interesse voor, uitverkochte zaal. 

Mijn drijfveer hiervoor was het feit dat bij een buurtgenoot die wiet als medicijn gebruikt, enkele planten in beslag zijn genomen door de politie. Dit gebeurde destijds met veel vertoon. Je raadt vast wel wat er nu komen gaat, inderdaad ja, onlangs is de politie weer geweest. En wel na een anonieme tip. Tjongejonge, dat is nog eens lef hebben, iemand verraden zonder je zelf kenbaar te maken. Toen ik dit hoorde ben ik meteen in de pen geklommen om een uitgebreide brief te schrijven naar B&W en alle raadsleden, om ze deze aangelegenheid aan te kaarten. En om te vragen of er alsnog iets met het burgerinitiatief gedaan wordt. Ik heb om een reactie gevraagd, maar niet ontvangen. Blijkbaar trekken zij zich niets van de situatie aan, want na een dag of tien na dit schrijven krijgt de betreffende persoon een aangetekende brief van de burgemeester dat deze van plan is te gaan handhaven. Het feit dat de persoon een gebruikersverklaring van zijn huisarts heeft, wordt blijkbaar niet meegenomen in de overweging. 

Behalve dat de houding van de gemeente mij hierin ontzettend tegenvalt, vraag ik mij af wat iemand bezielt om zo maar de politie te bellen. Waarom doe je zoiets? Als je niet weet wat de achtergrond is, verraadt je niet zomaar iemand. De man die er woont had maar één plant staan. Je leest het goed: slechts 1 cannabisplant. Gewoon buiten. Niks gevaarlijke situatie, niks aftappen illegale stroom, niks dealen, alleen bedoeld voor zijn hevige pijnklachten. Voor een enkeling, ook voor deze man, maakt Cannabis naast de zware medicatie die hij al gebruikt, hét verschil. Groot verschil in kwaliteit van leven. Minder ongemak, minder pijn, minder stress, betere eetlust, beter kunnen slapen…..Deze mensen zijn geen criminelen en verdienen niet zo behandeld te worden. Aan de buitenkant is vaak niet te zien dat zo iemand zwaar ziek is of invalide. De tipgever had wellicht beter kunnen aanbellen, dan de politie in te schakelen. Ik ga er vanuit dat hij/zij niet beseft wat dit telefoontje tot gevolgen heeft. Hoe erg de consequenties voor de betreffende bewoner is. Aan de andere kant, het is al het derde jaar op rij dat de politie is getipt ! De burgemeester is wel degelijk van plan de woning voor 3 maanden te sluiten. Dit is echt geen flauwekul, het is menens. Bewoner heeft twee weken tijd om te reclameren. Maar de sluiting staat al gepland voor 8 december. En dan moet hij maar bekijken waar hij blijft met zijn hond en kat, en al zijn ellende. Dit wil je toch niet op je geweten hebben? Dat iemand drie maanden op straat wordt gezet omdat jij zo nodig, als brave burger (hij die zonder zonde is werpe de eerste steen), de politie moet tippen, enkel en alleen omdat je wiet ruikt. Dat is pas crimineel. Mag ie dan bij jou? Als het werkelijk zo ver komt dat het pand verzegeld wordt, moet die beller zich maar eens achter de oren krabben, en zich realiseren wat ie nou allemaal teweeg heeft gebracht. Eén ding is zeker, dat heeft de tipgever dan bereikt, je zult daar geen wiet meer ruiken. Geen eigen kweek meer, het risico is te groot. Dan staat ie voorgoed op straat. Behalve als de gemeente nog van plan is iets positiefs met het burgerinitiatief te doen. 

Weet je, we hebben allemaal de mond vol over voor elkaar zorgen. Naar elkaar omkijken. Wanneer doe je zoiets goed? Ik ben van mening dat als je op een dusdanige manier met mensen omgaat, zoals jij wilt dat er met jou wordt omgegaan, je eigenlijk niets verkeerd kunt doen. Dat geldt voor ons allemaal. 

Dan was dit ook niet aan de orde geweest. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat er iets of iemand nog op tijd een stokje kan steken voor deze handhaving. Persoonlijk heb ik er moeite mee, ben met de man begaan. Het voelt als groot onrecht. Daarom steek ik mijn nek weer uit. Voor hem, maar tegelijkertijd ook voor de anderen die het burgerinitiatief destijds gesteund hebben. Wan per slot van rekening kan ik ook niet om het gevoel heen dat de de gemeente hiermee niet serieus mee is omgegaan. 

’t Is crimineel ! 

Hanny Veldman