‘Het is een kwestie van bijhouden en onderhouden’

BUDEL – Het Heilig Hartbeeld aan de Kerkstraat in Budel staat er weer spik en span bij. Het is een van de Cranendonckse objecten, die recentelijk of eerder, onder handen zijn genomen door het restauratiebedrijf Klooster en Beeld uit Bergeijk.

Door Roy de Leijer

De klus is nog niet helemaal afgerond. “We hebben de gemeente Cranendonck het advies gegeven om de kapotte vingers te laten herstellen”, zegt Jack van Bommel. Samen met Elly Verrijt runt hij het Bergeijkse restauratiebedrijf Klooster en Beeld.

In opdracht van de gemeente verzorgt het tweetal het onderhoud van tientallen kunstwerken, monumenten, gedenkstenen, wegkruisen en andere objecten in Cranendonck. Van de gemeente hebben ze een lijst met ruim vijftig kunstwerken en monumenten gekregen. De objecten worden geïnspecteerd en waar nodig schoongemaakt. Ook worden kleine gebreken hersteld. “Het is een kwestie van bijhouden en onderhouden. Eens in de drie jaar maken wij een ronde door Cranendonck”, zegt Van Bommel.

Dit keer werden onder andere de oorlogsmonumenten en alle grens- en douanepalen onder handen genomen. Van Bommel: “We zorgen er onder meer voor dat alle informatie leesbaar blijft. Daardoor blijft ook het achterliggende verhaal zichtbaar.”

De meeste werkzaamheden worden op locatie uitgevoerd. “Veel mensen spreken ons aan. Ze waarderen ons werk en hebben vaak persoonlijke herinneringen aan objecten. Daardoor gaan ze ook voor ons meer leven.”

Volgens de restaurateur verkeren de Cranendonckse kunstwerken en monumenten in goede staat. Van Bommel: “Veel schade door vandalisme hebben we recentelijk in Cranendonck niet aangetroffen. Om dit tegen te gaan is goed onderhoud belangrijk. Als een kunstwerk er netjes en goed onderhouden uitziet, dan is de kans op vandalisme minder groot.” 

Foto Jos Meusen