Nederland voert enkele versoepelingen door 

REGIO – Tijdens een officiële persconferentie op dinsdag 17 november maakten premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge bekend dat de gedeeltelijke lockdown verder gezet zal worden, maar dat er wel enkele versoepelingen doorgevoerd kunnen worden. Dit als gevolg van de dalende corona besmettingen in het land. 

Vanaf 19 november mogen onder andere zwembaden, musea, theaters en pretparken weer open en ook sporten in groep wordt opnieuw toegestaan. Per dag mogen er vanaf dan ook 3 personen ontvangen worden thuis en je mag met maximaal 4 personen in groepsverband buiten zijn. De gedeeltelijke lockdown blijft verder van kracht wat betekent dat evenementen verboden blijven en dat de algemene sluiting van de horeca voorlopig ook van kracht blijft, nog zeker tot half december. 

De overige maatregelen als gevolg van de gedeeltelijke lockdown blijven van kracht. Zo blijft thuiswerk de norm (tenzij het echt niet anders kan), winkels sluiten om 20.00 uur de deuren (m.u.v. winkels die levensmiddelen aanbieden) en koopavonden blijven verboden. 

Op 1 december gaat er in Nederland een tijdelijke wet in die het dragen van een mondkapje verplicht in publieke binnenruimtes zoals winkels, vliegvelden, musea, theaters, …  Begin december zal het kabinet beslissen over een eventuele aanpassing van de maatregelen. Dit met het oog op Sinterklaas. Voor uitgebreide informatie over de huidige maatregelen, kijk op www.rijksoverheid.nl

In België is er ook een lichte daling te zien in de besmetting cijfers, maar de federale regering alsook de regeringen van de deelstaten hebben op vrijdag 13 november overleg gepleegd en beslist dat de bestaande maatregelen aangehouden moeten worden. Het volgende overleg is gepland op vrijdag 27 november. 

Thuis werken blijft de norm