Sint en Piet zorgen in Budel voor veel blije gezichtjes in een bijzondere periode

BUDEL – Het ging er allemaal wat anders aan toe dan gebruikelijk op die eerste zondag na de elfde van de elfde. De dag waarop Sinterklaas in de regel met een grote club pieten Budel aandoet en een rondtocht door Budel maakt. De rondtocht die dan traditioneel rond de klok van drie uur in de middag eindigt met een aankomst bij het Schepenhuis, gevolgd door een groot Sint en Pietenfeest in De Borgh. 

Voor het organiserende Comité in Budel, net als voor de andere organisatoren in de gemeente Cranendonck, een uitdaging om iets te bedenken waarbij Sint en Piet toch zichtbaar zijn in Budel en het geheel ook nog eens Coronaproof is. Terugkijkend naar afgelopen zondag lijkt het Sint Nicolaas Comité Budel daarin in elk geval goed te zijn geslaagd. Mede door gebruik te kunnen maken van de faciliteiten die MFC De Borgh in Budel te bieden heeft. Gekozen was om er een voorstelling van te maken met daarin een rol voor Sint en een aantal Pieten, en deze via livestream te brengen tot in de huiskamers bij de kinderen in en buiten Budel. Want met livestream kan je van overal inloggen natuurlijk.

Met grote dank aan Addie Compen en Jentley Drieman die een show hadden bedacht met liedjes rondom het grote boek van Sinterklaas. Vanuit de Jeugdclubs Budel konden twee groepen kinderen in elk geval live aanwezig zijn bij de opname en livestream in de grote toneelzaal. Jentley ontving de kinderen en zong samen met hen een breed repertoire aan bekende sinterklaasliedjes. Een beetje drukke Piet was al vooruit gekomen naar de zaal om te vertellen dat Sinterklaas er snel aan zou komen. De Piet liet daarbij het grote boek van Sinterklaas achter op het podium met drie belangrijke instructies. 

1. Niet aankomen. 

2. Niet in kijken. 

3. Niet alleen laten! 

Drie duidelijke instructies. Als na een mankementje aan de piano van Jentley de hulp ingeroepen wordt van de conciërge, Cor Zeur (Addie Compen), “Nee ik zeur niet, ik heet Zeur!”, gaat het natuurlijk niet zoals het hoort met de drie duidelijke instructies. 

Geweldig mooi om te zien en mee te maken zowel de kinderen in de zaal als de kinderen thuis volledig kunnen opgaan in het spel.

Als Sinterklaas tussen het thuiswerken door toch even tijd heeft gevonden om zijn gezicht in Budel te laten zien en met zes Pieten op het podium verschijnt komt al snel aan het licht dat Cor Zeur de tekst in het grote boek van Sinterklaas heeft aangepast. 

Als Cor belooft om nooit meer te zeuren, komt natuurlijk alles weer goed en mogen alle kinderen van Budel hun schoen zetten met tekeningen en verlanglijstjes erin. Cor Zeur zal voor straf Sinterklaas wel moeten helpen met het ophangen van alle tekeningen die de kinderen via de burgemeester al hebben opgestuurd naar het grote huis van Sinterklaas.

Na de livestream ging het feest verder. Sinterklaas had het druk met zijn thuiswerk, maar de zes Pieten maakten in tweetallen nog een rondgang door Budel. Zij verrasten de allerkleinste kinderen met een thuisbezoekje en ze kwamen niet met lege handen. Alle schoolgaande kinderen krijgen hun traktatie via de basisscholen in Budel. 

Het Sint Nicolaas Comité Budel kijkt ondanks alle maatregelen terug op een super geslaagd Sinterklaasfeest. Dank aan iedereen die heeft meegewerkt voor en vooral ook achter de schermen. De organisatie werd mede mogelijk gemaakt door alle gulle bijdragen in de enveloppen van de alternatieve collecte, ook hiervoor een dikke dankjewel!  Voor foto’s of het terugkijken van de show kun je altijd naar Facebookpagina van het Sint Nicolaas Comité Budel gaan of kijken op de website www.sintinbudel.nll