Sint-kerst-carnavalsverlichting geeft Soerendonk feestelijke tintje

SOERENDONK – De nieuwe sint-kerst-carnavalsverlichting zorgt de komende maanden voor extra sfeer en beleving in Soerendonk. De eerste zelfontworpen en -gemaakte creaties hangen sinds afgelopen zaterdag in verschillende straten van het dorp aan de lantaarnpalen. 


Door Roy de Leijer

De eerste 35 van in totaal 80 ornamenten werden zaterdag geïnstalleerd. “Stapsgewijs worden ook de andere ornamenten opgehangen. Die moeten nog worden gemaakt”, zegt Fred Smits van de werkgroep lichtornamenten van Dorpsraad Zurrik.

De werkgroep heeft het idee voor de nieuwe sfeerverlichting in het dorp het afgelopen voorjaar opgepakt. “Om tot een goed ontwerp te komen hebben we onder meer contact gezocht met de makers van de kerstverlichting in Gastel”, zegt Smits.

Het ontwerp van de sint-kerst-carnavalsverlichting is gemaakt door dorpsgenoot Henk Aarts. Om zoveel mogelijk plezier uit de kleurrijke verlichting te halen heeft de werkgroep er voor gekozen om de feestdagen: Sinterklaas, Kerstmis en carnaval, in het ontwerp te laten terugkomen. 

Zichtbaar zijn onder meer de staf van Sinterklaas, een ster en een confettislinger. “We waren in het begin bang dat het daardoor misschien een beetje te druk zou worden, maar achteraf is dat enorm meegevallen”, aldus Smits.

De werkgroep deed in maart een oproep voor vrijwilligers om te helpen bij het maken van de nieuwe ‘feestverlichting’. Door de corona-uitbraak liep het project daarna wat vertraging op. Smits: “Eind september zijn we met verschillende ploegen begonnen met het produceren van de ornamenten.”

Zo’n twintig vrijwilligers hebben geholpen bij het maken van de sfeerverlichting. Om alles coronaproof te laten verlopen is er gewerkt in kleine, verschillende teams. Smits: “Er zijn drie groepen: een metaalgroep, lasgroep en een stroomgroep.”

Het is de bedoeling dat er door het hele dorp, van kombord tot kombord, ornamenten aan de lantaarnpalen komen te hangen. De nieuwe, feestelijke verlichting is onder meer voorzien in de Zitterd, Dorpsstraat en Molenstraat. De werkgroep is met het ophangen van ornamenten begonnen in het centrum van het dorp. De komende weken wordt de sfeerverlichting uitgebreid.

Aanvankelijk was het de bedoeling om ook een aantal lantaarnpalen bij gemeenschapshuis Den Donck, basisschool Sint Joan en het Heilig Hartplein aan te kleden met de sfeerverlichting. 

“In eerste instantie was het namelijk de bedoeling dat we zestig ornamenten zouden maken, maar uiteindelijk hebben we de productie naar tachtig exemplaren kunnen opschroeven. Daardoor is het mogelijk geworden om de complete Van Schaiklaan van armaturen voorzien”, aldus Smits, “dat is onder meer leuk voor de ouderen die daar wonen en de leerlingen van de basisschool Sint Joan.” Ook de Damenweg is inmiddels opgenomen in het ‘lichtplan’.

De nieuwe verlichting is grotendeels door de inwoners van het dorp zelf opgebracht. De werkgroep heeft hiervoor een donateursactie gehouden. Een bewuste keuze, aldus Smits: “Het is namelijk iets waar we met zijn allen van kunnen genieten. Daarnaast heeft ook de gemeente Cranendonck alle medewerking een financieel steentje bijgedragen en hebben lokale bedrijven een bijdrage geleverd.”

Het is de bedoeling dat de nieuwe sfeerverlichting tot na het carnavalsseizoen blijft hangen. Smits: “Wij zijn nog op zoek naar een plek waar we de ornamenten na afloop van het carnavalsseizoen kunnen opslaan.”