Ook deze periode heeft volgens Mike de Louweren iets positiefs

Achel – Enkele weken geleden spreekt Mario Nieuwenhuizen in deze krant over de situatie als zelfstandig ondernemer in coronatijd. Deze week is Mike de Louweren aan het woord. Hij is als internationaal vrachtwagenchauffeur wekelijks op weg naar Frankrijk om voor het bedrijf A.J.K. uit Bocholt goederen te vervoeren. Hoe vergaat het hem in deze periode? Wat zijn de plussen en de minnen voor deze routier?

Tekst Evert Meijs, foto collectie Fam. De Louweren

Mike de Louweren (48) zit al bijna dertig jaar als chauffeur in het beroepsgoederenvervoer. Hij transporteert aanvankelijk dagdagelijkse goederen, bouwmachines, hijskranen en graafmachines. “Tegenwoordig vervoer ik monoblokpersen of containers met bijbehorende persen”, aldus Mike in de splinternieuwe aanbouw van zijn woning. Echtgenote Patty schenkt lekkere koffie in terwijl de gastheer uitlegt dat hij de containers en persen vanuit Bocholt vervoert en ter plekke installeert in ‘toute la France’. Gemiddeld heeft hij per week één rit, maar soms ook twee en toert hiervoor tweeduizend à drieduizend kilometer per week. De persen verwerken bedrijfsafval en recycleerbare materialen voor containers van 6 tot 23 m3.

Geen toiletbezoek

Met zijn Mercedes Actros Giga Space van 20 ton mag Mike naar zijn bestemming met een vracht van maximaal 24 ton. Vanwege de coronatijd moet hij in zijn dashbordkastje niet alleen zijn rijbewijs hebben liggen en het document Code 95, maar ook een medische schifting voor professionele vrachtwagenchauffeurs. Mike: “Het is een medische verklaring dat je goedgekeurd bent voor het rijden met een vrachtwagen, taxi of ambulance of ander beroepsvervoer.” Ook moet de vrachtwagenchauffeur vanwege Covid-19 formulieren invullen waar hij geslapen heeft.

 “Bij bedrijven waar we lossen mogen we meestal niet binnen. Dus geen koffie en geen toiletbezoek, terwijl dat anders altijd wel mocht. Maar de eerste lockdown was erger dan de tweede. Nu gaat het gelukkig al wat soepeler.” 

Aankomsttijd

Meermalen komt tijdens het gesprek naar voren dat één van de grote nadelen van de chauffeur in coronatijd is het alleen eten in de cabine. Ondanks dat Mike elke dag nog lachend gaat werken, vindt hij het vervelend dat hij niet gezamenlijk met zijn internationale collega’s kan eten in een truck-restaurant. “Gelukkig zijn onlangs in Frankrijk 250 restaurants aangewezen om beroepschauffeurs toch binnen te mogen laten en maaltijden te verstrekken. Maar vaak blijft het bij eten afhalen bij een restaurant en stik alleen in de auto verorberen.”  Vanwege de gesloten eetgelegenheden is er ook geen toegang tot een douche of toilet. “Dan moet je je wassen bij de auto en als het sanitair gesloten is moet je je behoefte ergens anders doen.”  Ook de aankomsttijd bij een bedrijf luistert het laatste half jaar heel nauw. “Kwam het voorheen niet zo precies, nu moet je doorgeven op welk tijdstip je met de vracht zult arriveren bij de klant.”

Magnetron en koffiezetapparaat

Vanwege corona is het sociale aspect verdwenen, volgens de Achelaar. “Zeker in Frankrijk, want daar zit je altijd samen aan tafel en zoeken Nederlands-sprekenden elkaar voor de gezelligheid op. En dat is nu helemaal weg. Zelfs bij een benzinestation mag je binnen geen koffie drinken. Je kunt de koffie wel binnen halen, maar alleen buiten opdrinken. In mijn vrachtwagen zit ik ‘s avonds wat met de telefoon te spelen en een boekje te lezen.” Nu is Mike aangewezen op een magnetron in zijn wagen, om voedsel op te warmen dat hij bijvoorbeeld van thuis heeft meegenomen, zoals soep of een kant-en-klaar voedselpakket. Ook heeft hij kaas en yoghurt bij zich om de honger te stillen, en crackers. “Ik heb zelf ook een koffiezetapparaat aan boord om tóch koffie te kunnen drinken.” 

Maar Mike weet aan de Zandhaag in Achel ook gunstige bijeffecten te noemen van de crisistijd.  “Voordeel voor ons is wel, dat we vrij de grens over kunnen en geen coronatesten hoeven te laten doen. We hoeven niet in quarantaine als we meer dan 48 uur in Frankrijk zijn geweest.” Mike is gelukkig omdat hij gewoon zijn internationale ritten kan blijven doen. “Enneh: het is een stuk rustiger op de weg en je rijdt nu veel gemakkelijk via Parijs dan voorheen. Ik verwacht dat de huidige situatie waarschijnlijk nog wel even zal duren.”