V.V.V. Hamont-Achel heeft nieuw logo 

Hamont-Achel – Tijdens een Zoom-interview wordt duidelijk dat V.V.V. Hamont-Achel niet bij de pakken gaat neerzitten vanwege de eerste uitzonderlijke periode in het bijna veertigjarig bestaan van deze toeristische dienst. Voorzitter Jef Verweyen, secretaris-penningmeester Mathieu Schuurmans en medewerkster Veerle Schuurmans geven een inkijk in 2020 en blikken vooruit naar 2021.

Tekst en foto Evert Meijs

“De zeer gewaardeerde Gerard van Asten is ons dit jaar ontvallen. Hij was een aimabel bestuurslid. We  hebben het bestuur van onze VZW dit jaar aangevuld met nieuwe mensen”, aldus de voorzitter.  Julienne Geerts, Magda Theuwis en Francis Vranken zetten voortaan ook hun schouders onder de organisatie van de V.V.V. Hamont-Achel, die in al die jaren een goede reputatie heeft opgebouwd. Jef: “Sinds het afgelopen jaar moeten we als VZW met allerlei zaken in orde zijn. Daarom hebben we bijvoorbeeld ons briefpapier moeten aanpassen en hebben we tegelijkertijd aan Nathalie Vranken gevraagd een nieuw logo te ontwerpen.” Veerle laat voor de camera een prachtig nieuw logo zien. “Groen en rood hebben te maken met de kleuren van Achel en Hamont. Het oogje in het rode vlak zorgt ervoor dat het een markeerpunt lijkt, zoals Google dat ook gebruikt”, aldus Veerle, die enthousiast de nieuwe enveloppen, facturen en briefhoofden laat zien.

Geschenkbonnen

Dat V.V.V. voor de meeste mensen een zelfstandig begrip is geworden, blijkt wel uit het feit dat iemand een betaalverzoek kreeg met de vermelding Vereniging voor Vreemdelingen Verkeer. “Hij snapte er niets van en dacht dat er een fout was gemaakt”, zegt Jef lachend. “Deze originele vertaling gebruiken we ook niet meer, alleen nog de drie hoofdletters.”  Dan komen de VVV-bonnen ter sprake. “Deze geschenkbonnen hebben ook het nieuwe logo en zijn in te wisselen bij 65 handelaren in Hamont-Achel. Ze kosten 5€, 10€ of 25€ en kunnen aan de balie van het V.V.V.-kantoor in het Simonshuis in Achel worden afgehaald. Ook kunnen ze online besteld worden. Afgelopen zomer zijn nog verschillende handelaren aangesloten op de geschenkbonnen”, vult Mathieu aan. Is het aantal bezoekers aan de balie gedaald, de raadpleging van de website is verdubbeld.

Teutenkamer en Grevenbroekmuseum

Mathieu is ook de persoon die het jaarverslag gaat maken. “Je ziet natuurlijk dat in 2020 alles minder was vanwege corona. Er kwamen minder toeristen, al bleef de verkoop van fietskaarten en wandelkaarten wel ongeveer hetzelfde”, zegt de secretaris. Misschien vanwege de nieuwe Knooppuntenkaart en de nieuwe kaart van de Groote Heide? Uit de cijfers blijkt dat de dagtrips met groepen tot bijna nul zijn gedaald: er waren maar twee afspraken ingepland. “Natuurlijk komt dat door de coronacrisis, waarbij de Teutenkamer gesloten moest worden en anderzijds ook omdat men voor het museumbezoek vooraf moet reserveren vanwege corona”, zegt Mathieu, die aangeeft dat ook het V.V.V.-kantoor zelf enkele maanden gesloten was.

Positief gestemd

Vanwege de pandemie zijn er minder inkomsten voor de VZW. “Veel mensen denken dat Veerle in dienst is van de stad Hamont-Achel, maar dat is niet zo. We moeten zelf zorgen voor voldoende inkomsten. Naast subsidies komt er ook wat in het laatje tijdens het Dorpsfeest. Maar ja, dat ging ook niet door”, zegt Jef. Toch is hij met zijn bestuur positief gestemd over de komende periode. “We hebben een eigen website waarop iedereen allerlei producten kan bestellen zoals folders en boekjes met toeristische informatie. Je moet dan wel rekening houden met verzendkosten”, zegt Veerle, die duidelijk de voorkeur geeft aan het menselijk contact aan de balie.

Trots laat Veerle een nieuwe activiteit zien: Zoektocht Beverpad, met een wandelroute voor kinderen evt. met hun ouders, met een puzzel en allerlei opdrachtjes. Na afloop mag het resultaat worden ingeleverd en wordt op het einde van het jaar een prijs uitgeloofd. “Dat maken we via onze Facebookpagina bekend”, zegt ze. Voor Hamont wordt gekeken naar een soortgelijke nieuwe wandeling. Ook wordt een Herfstbingo ontwikkeld, een natuurwandeling die inspeelt op corona. 

Menselijk contact

V.V.V. Hamont-Achel is er trots op promotie te kunnen maken via Facebook, de website maar ook met folders uit het rek. Voorzitter Verweyen: “Het menselijke contact vinden we zó belangrijk. Pas nog was er een klant die vertelde alleen voor lekker eten voor de achttiende keer naar Achel te komen. Bij ons komt hij dan vragen hoe hij zijn dag verder kan besteden.” 

Het is duidelijk dat het bestuur samen met medewerkster Veerle een prima visie neerzetten rondom toerisme en de toerist anno 2021. “Groepsvermaak wordt steeds minder, toeristen nemen steeds vaker hun eigen fiets mee en de toerist wordt steeds individueler. Daar spelen we graag op in”