Rian Lemaire-Smulders derde in schilderwedstrijd “painting of the year”

HAMONT-ACHEL – Rian Lemaire-Smulders is derde geworden bij de ‘Painting of the Year”-verkiezing. Aan deze wedstrijd namen bijna 1500 schilders uit meer dan 20 landen deel. Vanwege corona werd de uitslag via een virtual prize giving ceremony bekendgemaakt. Rians nam deel met  ‘Kind met Kat’ een ‘gevoelig’ schilderijtje van 60×50 centimeter. De jury schreef er het volgende over: “’Kind met kat’ verschilt veel van de andere vaak veel flamboyante schilderijen, maar in zijn tederheid is het even intens of zelfs veel intenser dan de meeste. De centrale compositie geeft het schilderij een zekere rust, zelfs iets iconisch, maar zonder saai te worden. De symmetrie wordt namelijk heel subtiel doorbroken door de plaatsing van de silhouetbomen. Het geheel heeft een zekere griezeligheid, zelfs spookachtigheid zowel door de kleur, maar ook door de droevige en lichtjes bange blik van het joch en de kat die schijnbaar geen ogen heeft. Het portret is zeer meesterlijk geschilderd in zowel zijn techniek als tonaliteit, wat ook bijdraagt aan de gevoeligheid van het schilderij. De subtiel aangebrachte verf, de vervaagde contouren en subtiele kleurverschillen dragen verder bij aan de subtiliteit van het werk. Een heel intrigerend canvas dat in al zijn eenvoud een heel verhaal oproept.” 

Voor meer info over de wedstrijd kan men terecht op www.paintingoftheyear.com. Meer info over Rian is te vinden op haar website www.rianlemairesmulders.nl