Inwoners doneren 5.000 euro aan happlausjes aan lokale goede doelen

goedgekeurd. Het stadsbestuur steunde handelaars met een ondernemerspremie en inwoners in de vorm van HApplausjes.

Om de koopkracht te verhogen konden inwoners drie HApplausjes – waardebonnen van elk vijf euro – besteden bij lokale handelaars die tijdens de eerste coronagolf dienden te sluiten. Deze bonnen waren drie maanden geldig, van augustus tot oktober.

De coronacrisis treft ons allemaal nog steeds, maar de meest kwetsbaren het felst. Daarom konden inwoners kiezen om de waarde van één of meerdere bonnen te schenken aan enkele door de stad uitgekozen lokale goede doelen. De inwoners van Hamont-Achel doneerden in totaal 973 HApplausjes, wat neerkomt op een bedrag van € 4.865. 

Voor de toekenning hiervan selecteerde het stadsbestuur volgende lokale goede doelen: 

  • de Sint Vincentius afdeling, die mensen in armoede voorziet in de zorg van basisbehoeften (voedsel, kleding…), ontving € 1.500;
  • vzw ’t Kietelt, die kinderen uit kansarme gezinnen een verjaardagsdoos bezorgt, ontving € 2.500;
  • Voor buurtrestaurant Buurteluur en dienstencentrum De Kring, die warme maaltijden aanbieden aan een budgetvriendelijke prijs, is € 865 in de vorm van eetbonnen voorzien.

Wanneer buurtrestaurant Buurteluur en de verdeling van warme maaltijden bij dienstencentrum De Kring weer kan worden hervat, zal een aantal eetbonnen toegekend worden aan de meest kwetsbare inwoners.

35.000 HApplausjes voor ondernemers

Lokale handelaars ontvingen in totaal 35.068 HApplausjes en zo werd de lokale economie met € 175.340 gesteund. Getroffen ondernemingen en zelfstandigen, die niet verplicht gesloten werden, maar een aanzienlijk omzetverlies hadden, konden ook een premie aanvragen van maximum € 750. Het stadsbestuur heeft in totaal voor € 63.000 aan premies uitgekeerd ter ondersteuning van de Hamont-Achelse ondernemingen.

Foto

Ter info: op de foto staat van links naar rechts: Mark Breemans (vzw ’t Kietelt) – schepen Marie-José Cuyvers – Ellen Rackels (Sint Vincentius Hamont-Achel)