Na de droge zomer een strenge winter?

PELT/REGIO – Als de winter begint hebben we allemaal dezelfde vraag in ons hoofd: “Gaat er sneeuw vallen dit jaar?” Om een antwoord op deze vraag te krijgen komt er heel wat bij kijken. Wetenschaps- en weercoördinator Martijn Peters van Pelt legt het uit.

Martijn Peters is een wetenschaps- en weercoördinator bij DPG Media. Hier valt onder meer VTM, Qmusic, Het Laatste Nieuws en ga zo maar verder onder. Hij zorgt voor duiding bij VTM-nieuws en HLN Live, springt af en toe in als weerman, schrijft wekelijks over wetenschap voor HLN en trakteert zijn social media volgers vaak op een unieke blik achter de schermen. “Ik vertel dolgraag verhalen, al van kleins af aan. Mijn opa woonde in de buurt van Bokrijk en was boswachter. Hij nam mij vaak mee op wandelingen en vertelde dan vanalles over de natuur. Zijn aandeel in mijn liefde voor wetenschap is dan ook van kapitaal belang,” vertelt Martijn.

Strenge winter of zachte winter?

Mensen denken vaak omdat we een warme en droge zomer hadden dat we dan ook een strenge en koude winter gaan krijgen. Dit is niet altijd zo. Het is heel willekeurig of er een strengere winter volgt. “Daarnaast is er de afgelopen jaren een duidelijke trend zichtbaar de winter warmt nog sneller op dan de zomer. Je gaat dus steeds vaker zachte winters hebben,” zegt Martijn. “Over het algemeen sneeuwt het niet zo veel in België. Gemiddeld een 19 dagen per winterseizoen van oktober tot mei. En er tekent zich duidelijk een dalende trend af wat het aantal sneeuwdagen betreft. Daarnaast wordt het sneeuwtapijt ook steevast steeds dunner, ook in de Ardennen. De afgelopen drie winters waren er 2, 8 en 14 dagen met sneeuw.”

Te voorspellen wat er de hele winter gaat gebeuren is ook minder makkelijk dan we denken. Er worden dan een heleboel weerberichten samengevoegd. Martijn legt verder uit: “Met de huidige supercomputers kan je de toestand van de atmosfeer niet enkel uitrekenen voor morgen of overmorgen maar ook voor de volgende maanden. Hoe verder vooruit je gaat kijken, hoe groter de onzekerheden worden. Zo zullen twee verschillende simulaties hetzelfde weer geven voor morgen maar misschien voor binnen drie weken de ene storm en de andere terrasjesweer. Weersystemen zijn gewoon zo ongelooflijk complex dat zelfs de krachtigste computers het moeilijk krijgen. De wetenschap gaat vooruit en onze modellen worden steeds beter maar er is nog nooit een computermodel geweest dat meerdere jaren achter elkaar een juiste seizoen voorspelling heeft gemaakt. De natuur blijft ons namelijk altijd verbazen.”

Witte Kerst iets van de geschiedenis

We hopen massaal op een Witte Kerst maar ook dit jaar zat dit er niet in. Volgens Martijn komt dit ook steeds minder vaak voor. We hebben gemiddeld ook maar 15 dagen sneeuw in Vlaanderen. De winter komt vaak in België ook pas in het begin van het nieuwe jaar op gang. Martijn: “We spreken van een witte kerst als er op 25 december om 8 uur ‘s ochtends een gesloten sneeuwdek ligt van 1 cm in Ukkel. Dat gebeurde nog maar elf keer sinds 1900. De laatste keer dateert van 2010, ondertussen dus alweer een decennium geleden. Toen lag er wel een uitzonderlijk dik sneeuwtapijt van 17 cm. Het was één van de meest winterse en sneeuwrijke maanden december van de afgelopen eeuw. Ook in 2009 was er sprake van een witte kerst, maar voor degene daarvoor moeten we al teruggaan tot 1986, ‘64 en ‘50. De laatste zes vonden plaats voor de tweede wereldoorlog.”

De winters worden dus steeds warmer en deze Kerst ziet er regenachtig uit. Sneeuw zullen we in België dus niet meer zo heel veel zien al kan de natuur ons altijd doen verbazen. Wie graag meer verhalen en uitleg van Martijn wil horen kan hem volgen op Instagram (@stories.of.a.scientist) en Facebook.