Necrologie Wiel Peerlings (1932-2020)

SOERENDONK – Mensen laten lachen en genieten. Dat was de drive achter de jarenlange tonpraatcarrière van Wiel Peerlings uit Soerendonk. De humorist en tonprater overleed woensdag 23 december op 88-jarige leeftijd. 

Door Roy de Leijer

Stiekem genoot Peerlings zelf misschien nog wel het meest van zijn optredens. De Soerendonker werd geboren op 18 oktober 1932. Als kind was Peerlings enorm verlegen, maar later ontpopte hij zich tot een rasverteller en humorist, die optrad voor volle zalen. 

Op 1 mei 1950 hield hij zijn eerste voordracht bij het feest dat ter gelegenheid van de terugkeer van een plaatselijke Indiëganger werd gehouden. Het optreden werd een groot succes en Peerlings werd daarna regelmatig gevraagd voor feesten en partijen. Onder meer zijn goede timing en dubbelzinnige grappen vielen op. Ook buiten Soerendonk.

Midden jaren zestig had de humorist zijn grenzen verlegd naar Limburg, waar hij met zelfbedachte creaties optrad tijdens carnavalszittingen. Peerlings was daarmee een van de eerste Brabantse tonpraters. Hij heeft er mede voor gezorgd dat tonpraten, of buutreednen zoals de Limburgers zeggen, in Zuidoost-Brabant grote populariteit kreeg.

Peerlings stond zeventien keer in de finale van het Brabants kampioenschap tonpraten. Driemaal wist hij de titel in de wacht te slepen. De Soerendonker, vooral bekend van zijn creaties ‘Peer van het bejaardenhuis’ of ‘De Pastoor’, was een bekende verschijning in de wijde regio en zelfs daarbuiten. Zo maakte hij onder meer uitstapjes naar Abcoude en Zwolle. Hij deelde het podium onder meer met Imca Marina. Ria Valk, Frans Bauer, Dennie Christian en Tatjana.

Zijn 66-jarig jubileum werd 4 jaar geleden gevierd met een voorstelling met optredens van hemzelf en verschillende vakgenoten.

Tot op hoge leeftijd trad hij nog op bij huwelijksjubilea en seniorenmiddagen. Ook als verhalenverteller was hij in zijn element. Zo praatte hij nog heel recent toeristen bij over de Cranendonckse smokkelcultuur.

Met zijn aanstekelijke manier van vertellen wist Peerlings jong en oud te verbinden. Bijvoorbeeld tijdens zijn gastlessen aan basisscholieren over de Tweede Wereldoorlog. Mede dankzij het gebruik van diverse attributen werden dit vaak onvergetelijke lessen.

Ook werkte hij mee aan boeken over de Cranendonckse oorlogsgeschiedenis en Cranendonckse oud-Indië- en Nieuw-Guineaveteranen. 

Verder heeft Peerlings zich – met succes – hard gemaakt om het plein tegenover de St. Jan Onthoofdingkerk in Soerendonk te vernoemen naar de overleden Soerendonkse Indiëganger Jan Maas.

Peerlings was jarenlang actief bij de vrijwillige brandweer in Soerendonk en Maarheeze. Onder meer als commandant. De Soerendonker was medeoprichter, erelid en prins van carnavalsvereniging De Roesdonkers. Menig bonte avond heeft hij opgeluisterd met een optreden in de ton. De Soerendonker stond aan de basis van toneelvereniging KPJ-SOS. Hij was er bijna 20 jaar actief als regisseur.

Verder was hij ruim een halve eeuw gildebroeder bij het Soerendonkse Sint-Jansgilde, waar hij twee keer de functie van deken bekleedde. Jarenlang gaf hij act de présence als veilingmeester bij de rommelmarkt van basisschool ‘t Lange in Gastel. Voor zijn verdiensten werd Peerlings onderscheiden in de Orde van Oranje-Nassau.

De uitvaartdienst vond dinsdag in besloten kring plaats in de St. Jan Onthoofdingkerk in Soerendonk. Voorafgaand aan de dienst werd buiten in het centrum van het dorp met een erehaag en een laatste applaus afscheid genomen van Peerlings.