RTV Horizon gaat Bellingcat achterna met subsidie voor onderzoeksjournalistiek

REGIO – Omroep RTV Horizon heeft een projectsubsidie ontvangen van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ). De subsidie is verstrekt ter ontwikkeling en bevordering van de onderzoeksjournalistiek op lokaal niveau. De omroep gaat een onderzoeksredactie opzetten en gebruik maken van de zogenaamde Bellingcat-methode. Zij wil hiermee in 2021 grote stappen gaan zetten op het gebied van onderzoek, innovatie en duurzame kennisoverdracht.  RTV Horizon is de lokale publieke omroep voor Heeze-Leende en Cranendonck. Lokale media zijn dé aangewezen partijen om in te zoomen op wat er plaatselijk en in de regio speelt. Voor het project wordt de slimme online zoektechniek van Bellingcat gebruikt, die ervoor zorgt dat het zoeken naar de speld in de hooiberg een stuk makkelijker wordt. De subsidie zal worden ingezet voor het aanstellen van onderzoeksjournalisten. Zij gaan, in nauwe samenwerking met het Fontys Lectoraat voor Journalistiek en Verantwoorde Innovatie, de nieuwe onderzoeksredactie vormen. Het doel: de kwaliteit van de journalistiek verhogen en de waakhondfunctie op lokaal gebied garanderen. De eerste focus van de kersverse onderzoeksredactie is de drugscriminaliteit in de regio.