“Twee keer een lekke band gehad tijdens een bezorgronde”

REGIO – HAC Weekblad brengt iedere week een krant uit. Iedere week, dat betekent dus ook tijdens een lockdown, tijdens vakantieperiodes, op feestdagen,… Want we willen graag iedere week iedereen op de hoogte brengen van het laatste nieuws uit de regio. Maar voordat u de krant uit de brievenbus haalt, een lekker kopje koffie of thee zet en met volle aandacht aan het lezen slaat, is hier al een heel proces aan vooraf gegaan. 

Het verzamelen van het nieuws, het opmaken van tal van advertenties, het vormgeven van de krant, drukken en dan worden de kranten nog eens vanuit de drukkerij in Diemen (Amsterdam) naar Hamont gebracht. Vanaf dan is het de beurt aan de bezorgers. De 27.650 (!) kranten worden vanuit het kantoor van HAC Weekblad naar alle bezorgers in ons verspreidingsgebied gebracht. 

Maar hoe gaat dit nu precies in zijn werk? Waarom hebben ze voor deze bijverdienste gekozen? Hoe pakken ze het aan? De komende weken geeft HAC Weekblad een kijkje achter de schermen en laten we enkele bezorgers aan het woord. Deze week zijn dat Siem, Ties en Sjors. 

In de gemeente Cranendonck vallen er iedere week ruim 9.000 HAC Weekbladen in de brievenbussen. Om dit alles in goede banen te leiden, kan HAC Weekblad rekenen op een team van ruim 25 bezorgers. Veelal jongeren die graag een centje bijverdienen. Deze week laten we drie bezorgers aan het woord: de broertjes Siem en Ties Van Cranenbroek en Sjors Rooijakkers. Siem en Ties staan in voor de bedeling van enkele wijken in Budel, Sjors fietst iedere week door de straten van Soerendonk om de kranten bij de lezers te brengen.

Siem (15 jaar) brengt al ruim 2 jaar lang de kranten naar de lezers. “Mijn vader bezorgde vroeger ook krantjes. Toen ik in HAC Weekblad een oproep zag staan dat ze nog op zoek waren naar bezorgers leek me dat voor mij ook wel een leuk bijbaantje en heb ik me opgegeven.” Het jongere broertje van Siem is Ties. Ook hij bezorgt iedere week kranten in Budel. Ties: “Ik bezorgde eerst reclamefolders maar toen ik te horen kreeg dat HAC Weekblad nog op zoek was naar een bezorger, ben ik overgestapt.” Op donderdagochtend krijgen de broers de kranten thuis aangeleverd. Na schooltijd gaan ze meteen aan de slag met het vouwen van de kranten en het insteken van de folders. Siem: “Toen ik startte als bezorger heeft mijn opa de eerste twee jaar ook steeds meegeholpen met het vouwwerk.” Daarna gaan ze op pad. Ze hebben ieder een eigen gebied te bezorgen. Ties probeert op donderdag al wat huizen te voorzien van een krant, maar soms is dat niet mogelijk omdat hij op die dag ook nog naar de voetbaltraining gaat. Siem probeert op donderdag al bijna de helft van zijn kranten te bedelen. Op vrijdag, na school, gaan ze dan weer verder. In totaal is Siem zo’n 3 uurtjes bezig met het bezorgen van de kranten, Ties maakt zijn ronde af in 4 uur.

Het bezorgen van kranten is een leuke bijverdienste, maar de bezorgers lopen ook weleens tegen obstakels aan, zoals slecht weer. Siem: “Ik hou het weerbericht wel in de gaten. Als ik zie dat het donderdag gaat regenen maar vrijdag vrijwel droog blijft, breng ik alle kranten op vrijdag rond. Het is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel tijd ik heb. Tijdens vakanties heb ik wat meer vrijheid daarin, maar tijdens de schoolperiode, wanneer ik beperkt ben in de tijd, trek ik gewoon een regenpak aan en ga ik gewoon bezorgen, weer of geen weer.” En zo denkt ook zijn broer Ties erover. “Slecht weer is vervelend maar de krantjes moeten toch gewoon bezorgd worden. Dus dan ga ik door de regen heen. Het heeft gelukkig nog niet gesneeuwd sinds ik bezorger ben, want dat zal ook wel moeilijkheden met zich mee brengen,” lacht Ties. “Maar het is ook al een keer gebeurd dat ik tijdens een ronde maar liefst twee keer een lekke band had. Van pech gesproken!” Ook Siem heeft al een beetje tegenslag gekend sinds hij bezorger is voor HAC Weekblad. “De trapper van mijn fiets brak tijdens een ronde af, waardoor ik natuurlijk niet verder kon. Gelukkig kwam ik een aardige man voorbij in een werkbusje van een klusbedrijf en hij heeft me geholpen zodat ik mijn ronde alsnog kon verderzetten. En het is ook al een keer gebeurd dat het plotseling zo hard regende, dat ik bij iemand binnen even moest schuilen tot de bui weer voorbij was.”

De broers vinden het bezorgen een leuk bijbaantje om te doen. “Het is fijn om lekker buiten te zijn en we kunnen er ook nog eens een mooi centje mee verdienen,” vertellen ze. Siem: “Bovendien is het leuk dat we zelf mogen beslissen hoe we het doen en wanneer we het doen. We moeten er enkel voor zorgen dat iedereen uiterlijk vrijdag de krant heeft ontvangen. Maar het allerleukste is dat we mensen heel blij kunnen maken door ze te voorzien van een krant! De mensen zijn ook altijd heel vriendelijk. Onlangs stond iemand me al op te wachten om de krant in ontvangst te nemen en me een extra centje te geven voor de feestdagen.”

Sjors Rooijakkers (13 jaar) mag zich ondertussen al ruim een half jaar bezorger noemen van HAC Weekblad. Hij neemt een gedeelte van Soerendonk voor zijn rekening. “Omdat ik van fietsen hou en graag buiten bezig ben, vond ik een bijbaantje als bezorger wel interessant. Bovendien vond mijn moeder het ook tijd voor mij om eens iets nuttig te gaan doen,” lacht Sjors. “Het leuke aan bezorgen vind ik dat je onderweg heel wat mensen tegenkomt, bekenden waar je dan even een babbel mee kan maken.” Sjors kan regelmatig rekenen op hulp van zijn grootvader. “Mijn opa helpt inderdaad wel eens mee. Onderweg bellen we dan even en we houden samen pauze op het bankje bij de Heuvel. Leuk, want opa neemt dan altijd koekjes mee!”

Gelukkig heeft Sjors nog niet veel regen gehad tijdens zijn bezorgrondes. “Wanneer dit toch het geval is, dan neem ik even pauze totdat de bui weer voorbij is.” Sjors mocht dit jaar voor het eerst ook langsgaan bij de huizen waar hij kranten bedeeld om de nieuwjaarswensen over te brengen. Bezorgers van HAC Weekblad krijgen tijdens de feestdagen namelijk de kans om langs de huizen te gaan met een wenskaartje van HAC Weekblad. Zo kunnen ze niet enkel de krant maar ook hun beste wensen overbrengen aan de mensen en vaak krijgen ze dan een extra centje aangeboden. Niet enkel leuk voor de bezorgers maar ook voor de lezers van HAC Weekblad om eens kennis te maken met de persoon die iedere week weer en wind trotseert om de krant te bezorgen!

Door Jana Poukens