2020, we zullen je nooit vergeten

CRANENDONCK – Een moeilijk, zwaar en bijzonder jaar. Een jaar voor altijd gegrift in ons geheugen. 2020, we zullen je nooit vergeten. Niet alleen om de duistere momenten, maar ook de warme momenten, unieke initiatieven, het samenzijn ondanks de anderhalvemeter afstand tussen ons en vooral alle lichtpuntjes in het donker. 2020, we zullen je nooit vergeten. 

Het jaar heeft duivelse dilemma’s gekend. Huiskamer open of dicht. Gaan we toch nog op huisbezoek. Wat kunnen we vanaf afstand voor elkaar betekenen. Mantelzorgers die hun familie in de grensstreek niet meer mochten verzorgen door de maatregelen. Dat maakte het werk bijzonder zwaar. 

Maar er ontstond ook veel moois: belcirkels om eenzaamheid te bestrijden, uitruil van persoonlijke spullen, kaartjes sturen aan de kwetsbaren en ouderen in onze samenleving, het ontstaan van de werkgroep Cranendonck Coronavirus hulp durf te vragen, het opzetten van een welkomstgroep in Budel-Schoot, de troostboom in Budel-Dorplein, de burenhulpapp in Soerendonk, de pakketten van het Bravo-college, het meedenken aan Den Hoof, het uitdelen van restaurantbonnen aan de minderbedeelden in onze gemeenschap, en alle steun tijdens Sinterklaas, waardoor meerdere gezinnen in Cranendonck een hele speciale Sinterklaas hadden. 

Dit was het licht in de coronaduisternis wat we nodig hadden. Het maakte het werk als Sociaal Makelaar mooier dan ooit. Als we elkaar in Cranendonck echt nodig hebben, dan zijn we ervoor elkaar. 

Voor 2021 zeg ik, houd vol, het grootste lichtpunt aan het eind van de tunnel die deze coronacrisis is komt steeds dichterbij, waardoor we weer terug naar normaal kunnen. Maar laten we er dan als het weer kan het ‘nieuwe’ normaal van maken. Nee, niet de anderhalvemetersamenleving aanhouden, wanneer dit niet meer nodig is, maar een ander ‘nieuw’ normaal. Een normaal, waarin we de warme momenten, unieke initiatieven en het bestrijden van de eenzaamheid en stille armoede in Cranendonck blijven voortzetten. Waarin we in 2021 en ver na de coronacrisis er voor elkaar blijven zijn.  Laat dat een van de grootste lessen die we geleerd hebben dit afgelopen jaar. Samen kunnen we in Cranendonck veel voor elkaar betekenen. 2020, we zullen je nooit vergeten.

Mariëtte Claessens

Sociaal Makelaar Cranendonck