IVN Cranendonck – Beleef de natuur!

Zandpaden

Brabants Landschap besteedde vorig jaar al aandacht aan het zandpad, ‘Ode aan het zandpad’. Want dat zandpad is heel bijzonder in de natuur. De spreuk die er bij hoorde was ‘en dat speelt zich allemaal onder onze voeten af’. Zandpaden en zandwegen herbergen namelijk heel veel insecten die een groot gedeelte van het jaar onder het zand vertoeven zonder dat we daar iets van merken. Als larve of pop verblijven ze daar tot het voorjaar of zomer om dan als volwassen insect uit de grond te komen. En dat gebeurt dan vaak in grote aantallen, in maart bijv. de grijze zandbij en later in het jaar bijv. de pluimvoetbij. Je ziet dan allemaal kleine kuiltjes waar deze bijen in nestelen. Naast deze graafbijen zijn er ook tal van graafwespen. Waar de graafbijen stuifmeel onder de grond brengen als voedsel voor het nageslacht vangen graafwespen allerlei insecten. Het mooie van zandpaden is dat ze naast deze nestelplaatsen ook vaak omzoomd zijn met bloemen en deze zijn weer belangrijk voor allerlei insecten die hier van leven. Belangrijk dus dat we zuinig zijn op onze zandpaden en haar bermen. Ook voor zoogdieren en vogels die daar beschutting, nestplaats en voedsel vinden. Denk er maar eens bij na als je over zo’n zandpad of zandweg loopt. En let vanaf maart en soms al in februari op die kleine kuiltjes en wat daar allemaal uit komt.

Info: Wiel Zentjens

[email protected]

OLYMPUS DIGITAL CAMERA