Wandelclub De Grevenbroekers viert 40-jarig jubileum 

HAMONT-ACHEL – Wandelclub De Grevenbroekers viert in januari van dit jaar zijn 40-jarig jubileum. Voorlopig zal deze feestelijke gebeurtenis nog niet gevierd kunnen worden met een groot feest, maar toch hebben alle leden een kleine attentie mogen ontvangen. Want zo’n gelegenheid wil het bestuur natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. 

“Het is natuurlijk jammer dat we dit jubileum niet kunnen vieren met een gezellig samenzijn,” vertelt voorzitter Ludo Daemen, “maar dat betekent zeker niet dat we bij de pakken blijven zitten! Het is een beetje vreemd om te zeggen, want het jaar 2020 heeft voor iedereen heel wat beperkingen met zich meegebracht, maar voor onze club betekende dit een mooie groei in het ledenaantal.” De Grevenbroekers speelden dan ook, met hun ‘corona-wandelingen’ , mooi in op de huidige problematiek. 

“Iedere 14 dagen organiseerden we in 2020 wandelingen met diverse afstanden, niet enkel voor onze leden maar voor iedereen die graag een mooie wandeling maakt. 

Dit bleek een groot succes, want we hebben zelfs ons ledenaantal weer wat kunnen uitbreiden, waardoor de club nu 182 leden telt.” En de corona-wandelingen zullen ook in 2021 georganiseerd worden. De eerste gaat door vanaf aanstaande zondag 10 januari. Deze wandelingen verlopen meestal via knooppunten. De wandelingen kunnen aangevangen worden op een tijdstip naar keuze, met een zelf gekozen gezelschap (uiteraard conform de geldende corona-regels van dat moment). “Onze leden krijgen standaard alle informatie over de komende wandelingen toegestuurd, maar wie geen lid is en toch een van onze mooie wandelingen wil doen, kan altijd een kijkje nemen op onze website.” 

Wandelclub De Grevenbroekers is aangesloten bij de federatie Wandelsport Vlaanderen. “Dat betekent concreet dat al onze leden die jaarlijks een kleine bijdrage van €17 betalen, meteen verzekerd zijn wanneer ze tijdens een wandeling onverhoopt iets aan de hand hebben. Zelfs als het een wandeling in hun eigen vrije tijd betreft. Ook de volledige administratie en ledenwerking verloopt via de federatie. Maar het grootste voordeel is dat we zo ook de mogelijkheid hebben om deel te nemen aan wandelingen doorheen heel Vlaanderen, wandelingen die georganiseerd worden door diverse Vlaamse clubs die aangesloten zijn”, legt Ludo uit. Bestuurslid Jaak Jansen vervolgt: “Onze club organiseert zelf ieder jaar 4 wandelingen waar wandelaars vanuit heel Vlaanderen op af komen. Vooral onze jaarlijkse Achelse Kluiswandeling trekt veel wandelaars aan. Daarnaast hebben we voor de leden van onze club zo’n 4 tot 5 keer per jaar een busuitstap naar wandelingen die dan weer door andere clubs georganiseerd worden, is er een culturele uitstap gepland en organiseren we jaarlijks een fietstocht, een bbq, een nieuwjaarswandeling en een jaarfeest. Natuurlijk kan er momenteel niet veel doorgaan, maar hopelijk komt hier snel verandering in”, aldus Jaak. 

Voorlopig bieden de corona-wandelingen dus een mooi alternatief. Maar de club kijkt toch al stiekem een beetje vooruit. “Klopt,” vertelt Ludo, “want het is de bedoeling om op zondag 25 april, samen met onze buren De Dommeltrippers uit Pelt en in samenwerking met Wandelsport Vlaanderen, de activiteit ‘Vlaanderen wandelt lokaal’ te organiseren. Natuurlijk hangt dit allemaal af van de ontwikkelingen omtrent de pandemie, dus hou rond die periode zeker de website in de gaten!” 

Wandelclub De Grevenbroekers is ontstaan naar aanleiding van een oproep van de gemeente. De gemeente riep namelijk op om deel te nemen aan een wandeling, die georganiseerd werd tussen Kerstmis en Nieuwjaar 1980. Na afloop heeft het gemeentebestuur alle deelnemers uitgenodigd voor een vergadering met als doel het oprichten van een wandelclub. In januari 1981 werd dit beklonken en zag Wandelclub De Grevenbroekers het levenslicht met als eerste voorzitter Willy Van Driel. 

“Om dit jubileumjaar toch nog een feestelijk tintje te geven, durven we er al een beetje van te dromen om in december dit jaar een ledenfeest te geven, waar ook de 40-jarige geschiedenis van de club zeker een plek in zal krijgen”, aldus Ludo en Jaak. Voor meer informatie over de wandelclub en de activiteiten, kijk op www.degrevenbroekers.be