Berkenzwam

Een van de mooiste zwammen is de berkenzwam. Als een uitschuiftafeltje groeit zo’n zwam uit de bast van een berk, beige beginnend, vervolgens blekend naar wit. De berkenzwam is een parasiet die alleen voorkomt op afstervende berkenbomen. Ook als de boom nog gezond lijkt omdat er nog bladeren aan zitten is hij ten dode opgeschreven. Op andere bomen tref je deze paddenstoel niet aan. De witte vruchtlichamen, die als een witte knobbel beginnen en uitgroeien tot nier- of schelpvorm, zitten vaak op grote hoogte op de dode berkenstammen. Het mycelium dat in de boom groeit is een netwerk van schimmeldraden die ervoor zorgen dat de boom helemaal afgebroken wordt en zo teruggegeven wordt aan de natuur in de vorm van humus. Daarbij worden de zwammen toch maar hooguit een jaar oud, en laten ze bij leven sporen rondwaaien om andere berken mee te besmetten. Die sporen vallen uit de buisjes aan de onderkant van de hoed. Berkenzwammen vormen hun sporen niet aan plaatjes, maar in poriën. Hun onderkant ziet er sponzig uit, en voelt aan als gebroken witte kurk. Ga tijdens een boswandeling maar eens op zoek naar deze paddenstoelen, maar neem ze niet mee naar huis, ze horen in de natuur waar ze een belangrijke plaats innemen in de levenscyclus van het bos.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Foto en tekst Jan de Bruijn.