Eerste corona vaccinaties in Pelt 

PELT – Op vrijdag 8 januari kregen de eerste Peltenaren het Pfizer-vaccin toegediend tegen het coronavirus. De eerste vaccinaties waren voor de bewoners van woonzorgcentra Sint-Jozef. De 98-jarige Mia Gijbels (foto) mocht de spits afbijten. 

In totaal werden afgelopen vrijdag 170 bewoners van dit woonzorgcentrum gevaccineerd tegen het corona virus. Daarnaast kregen ook 35 personeelsleden het vaccin toegediend. Aanvankelijk was het de bedoeling om de eerste vaccins in Pelt toe te dienen aan de bewoners van Woonzorgcentrum Immaculata, maar vanwege een uitbraak van het virus mocht er niet gevaccineerd worden. Daarom werd er geopteerd om de bewoners van Sint-Jozef eerst in te enten. Sint-Jozef is een van de eerste woonzorgcentra in Limburg  waar het vaccin werd toegediend. Op 21 januari is het dan de beurt aan de bewoners van wzc Immaculata. Het ziekenhuispersoneel en de huisartsen krijgen volgende maand het vaccin toegediend, in maart zijn de 65-plussers aan de beurt en in april komen de mensen met een essentieel beroep aan bod. Vanaf juni zal het vaccin ook voor anderen beschikbaar zijn. 

Ondanks het feit dat de bewoners van wzc Sint-Jozef nu gevaccineerd zijn, wil dat niet zeggen dat de bezoekersregeling versoepeld wordt. Het is namelijk zo dat het vaccin er enkel voor zorgt dat men er niet meer ziek van wordt. Ze kunnen het virus dus nog wel oplopen en doorgeven. Daarnaast geldt dat een ingeënt persoon pas volledige bescherming heeft ongeveer een week na de tweede vaccinatie. In Hamont-Achel werden op donderdag 14 januari de eerste vaccinaties uitgedeeld aan van de bewoners van wzc Sint-Jan Berchmans in Hamont, Residentie Aan de Beverdijk in Achel en de bewoners van serviceflats De Kempens.

In Nederland is het vaccinatieprogramma op woensdag 6 januari in gang gezet. Op vrijdag 15 januari gaat de priklocatie in Eindhoven voor de regio Brabant-Zuidoost open. Eerst is het zorgpersoneel aan de beurt. De personeelsleden die in aanmerking komen voor deze vaccinatie kregen allen een uitnodiging via de werkgever. Wie meer informatie wenst over de vaccinaties kan altijd terecht op de website van de gemeente Cranendonck (www.cranendonck.nl)  of op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl).  

Foto: Facebookpagina gemeente Pelt – Mia Gijbels krijgt als eerste Peltenaar het vaccin toegediend