Dementie-project ‘Efkes de weg kwijt’ krijgt vervolg met magazine

CRANENDONCK – Veel mensen hebben moeite met het herkennen van dementie. Niet alleen in hun directe omgeving, maar ook op straat of in de supermarkt. Het nieuwe magazine ‘Efkes de weg kwijt’ moet niet alleen helpen bij het oppikken van signalen, maar ook bij het creëren van meer begrip en een dementievriendelijke woonomgeving. Met het magazine ‘Efkes de weg kwijt’ wordt verder geborduurd op de theatervoorstelling ‘Efkes de weg kwijt’, die 3 jaar geleden het levenslicht zag. De cultuur- en welzijnssector in Cranendonck nam het initiatief voor de voorstelling. Dit om het begrip en de bewustwording over dementie te vergroten.

Door Roy de Leijer

Om het onderwerp nog beter op de kaart te zetten en verder te verdiepen werd de gelijknamige rubriek ‘Efkes de weg kwijt’ in het leven geroepen. In weekblad De Grenskoerier verscheen eens in de twee weken een kort verhaal over mensen die vanuit hun functie of privésituatie te maken hebben met dementie. 

De interviews werden afgenomen door Tabitha Dietvorst. Ze is al vanaf het begin betrokken bij het Cranendonckse awareness-project. Eerst als toneelspeler en later als regieassistente. 

Ze sprak onder meer met artsen, mantelzorgers en zorgtrajectbegeleiders, maar ook met bestuursleden van verenigingen en organisaties. Dietvorst: “Het zouden aanvankelijk maar paar interviews worden, uiteindelijk werden het er 23.”

De gesprekken leverden een schat aan informatie en waardevolle persoonlijke ervaringen op. Om ze niet verloren te laten gaan maakte Dietvorst samen met Frank Toonen van Cordaad Welzijn – mantelzorgondersteuner in de gemeente Cranendonck – het magazine ‘Efkes de weg kwijt’.

Behalve interviews staan er in het ruim 80 pagina’s tellende magazine ook gedichten, praktische tips en nuttige adressen om mensen op weg te helpen met het thema ‘dementie’. 

Het onderwerp roept nog altijd veel vragen op. Dementie is de verzamelnaam voor ruim 50 ziekten die de hersenen aantasten. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Dementie gaat niet alleen gepaard met vergeetachtigheid, maar zorgt ook voor gedragsveranderingen, vergissingen met tijd en plaats en een minder goed beoordelingsvermogen. Daardoor lijkt het soms alsof mensen even de weg kwijt zijn. Door omstanders worden de symptomen lang niet altijd herkend. Dit kan zorgen voor onbegrip en ongemakkelijk situaties.  

‘Meebewegen’ is in dergelijke situaties heel belangrijk, aldus Dietvorst: “Bijvoorbeeld door een stukje mee te lopen in de supermarkt. Stel verder geen lange vragen en heb geduld. Geef mensen ook de tijd om informatie in te laten dalen.”

Als de omgeving beter meeveert, dan houden mensen met dementie het langer vol om zelfstandig te blijven wonen. Toonen: “Veel mensen realiseren het zich misschien niet, maar verreweg de meeste mensen met dementie wonen thuis en overlijden daar ook.”

Toonen en Dietvorst hopen dat het magazine ook een bijdrage kan leveren aan het doorbreken van het taboe rondom dementie, zodat het onderwerp beter bespreekbaar wordt en mensen met dementie niet in een hokje worden gestopt.

Inwoners van de gemeente Cranendonck kunnen het magazine bestellen via www.dementievriendelijkcranendonck.nl. Na de lockdown is het gratis af te halen bij Bibliotheek De Kempen in De Borgh in Budel. Meer info: franktoonen@cordaadwelzijn.nl