Ook eerste inwoners van Hamont-Achel gevaccineerd

HAMONT-ACHEL – Op donderdag 14 januari werden de eerste inwoners van Hamont-Achel gevaccineerd tegen het coronavirus. Het betreft 243 bewoners van woonzorgcentra Aan de Beverdijk en Sint-Jan Berchmans en serviceflats De Kempkens. Met deze eerste vaccinatieronde is nu ook in Hamont-Achel officieel het startschot van de vaccinatiecampagne gegeven.

In WZC Sint-Jan Berchmans in Hamont vaccineerden de verpleegkundigen zelf de bewoners op hun eigen dienst, onder toezicht van de CRA (coördinerend raadgevend arts). Hoofdverpleegkundige Kelly Martens is vooral opgelucht dat ze tot hier zijn geraakt zonder uitbraak: “Het was toch een spannende week. We hebben bij onze collega’s in Overpelt gezien dat een uitbraak op elk moment kan komen. Corona wacht niet omdat je een goed vooruitzicht hebt.” Kelly vertelt verder: “Al onze bewoners hebben, in samenspraak, met hun familie gekozen voor een vaccinatie. We horen vooral dat het een hele geruststelling is.  De idee dat we straks weer veel bezoekers kunnen toelaten, dat ook de (achter)kleinkinderen weer mogen langskomen, heeft zelfs de twijfelaars over de streep getrokken. Campusdirecteur Greet Geuens benadrukt wel dat de maatregelen nog strikt opgevolgd moeten worden. “Ook tussen de eerste en de tweede vaccinatie willen we het virus niet binnenhalen. Krijgen we toch een uitbraak, kan de 2de vaccinatie in het gedrang komen, dat willen we uiteraard vermijden. Daarnaast, is dit een échte mijlpaal. Elke dag zonder virus is nu een dag extra beschermd.” 

Om de vaccinatie in ons land zo vlot mogelijk te laten verlopen, werkte de federale overheid een faseplan uit. Hierin komen eerst de bewoners en het personeel van woonzorgcentra aan de beurt, daarna de zorgprofessionals van ziekenhuizen, de eerstelijnszorg en collectieve zorginstellingen en ander ziekenhuispersoneel. Vervolgens volgen de ambulante 65-plussers en risicopatiënten, waarna ook de kritische functies in essentiële sectoren gevaccineerd zullen worden. Daarna is de algemene bevolking ouder dan 18 jaar aan de beurt.  Wie vragen heeft over het coronavaccin en het verloop van de vaccinatiecampagne, kan hiervoor terecht op www.laatjevaccineren.be en www.info-coronavirus.be

Jacky en vrijwilliger Marcel zijn twee wandelmaten, op donderdag om 14u30 vaste stek! Komt daar toch niet een vaccinatie tussen? Nee, die komt er niet tussen. WZC Sint-Jan Berchmans werkt op maat. De twee wandelmaten, zij aan zij, een vaccin, daarna een koffie en dan, zoals elke week, op pad!