Wat betekent de avondklok voor mantelzorgers?

Op zaterdag 23 januari gaat de avondklok in, deze duurt tot 10 februari 4.30 uur. Tijdens deze periode blijft iedereen vanaf 21.00 uur ’s avonds tot de volgende ochtend 4.30 uur binnen. Mensen mogen alleen bij uitzondering de straat op en hebben daarvoor een verklaring nodig. 

De avondklok heeft ook gevolgen voor mantelzorgers. Woont degene voor wie je zorgt niet bij je in huis? En heeft je naaste tussen 21.00 en 4.30 uur mantelzorg nodig die je niet kunt verschuiven naar een moment voor of na de avondklok? Dan mag je hiervoor op pad. Het is dan noodzakelijk dat je een ‘Eigen verklaring avondklok’ bij je hebt. 

Hoe werkt het? 

  • Download het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ en vul je gegevens in. 
  • Geef aan vanaf en tot welke datum je tussen 21.00 en 4.30 uur buiten moet zijn. 
  • Vink het vakje ‘Iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig’ aan. 
  • Vul bij toelichting in: Vanwege noodzakelijke en onuitstelbare mantelzorger. 
  • Neem het formulier uitgeprint of digitaal mee als je tijdens de avondklok voor de mantelzorg de straat op moet. De politie kan je onderweg om je ID en de Eigen verklaring avondklok vragen. 
  • Zorg je voor meerdere mensen? Vul voor elke zorgvrager een aparte verklaring in.

Meer informatie vind je op www.rijksoverheid.nl/avondklok. Heb je, als mantelzorger, vragen of behoefte aan advies over jouw situatie? Of lukt het niet om de verklaring zelf digitaal te regelen? Bel of mail naar Punt Welzijn (0495-697900, mantelzorg@puntwelzijn.nl). We zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.