Achelse trappist verliest label

ACHEL – De Achelse trappist komt sinds januari 2021 niet meer voor in de lijst van authentieke trappistenbieren. Om het authentiek Trappist Product label te mogen dragen moet het bier voldoen aan drie voorwaarden: 1) Het bier moet gebrouwen zijn binnen de muren van de abdij of in de onmiddellijke omgeving; 2) De productie moet gebeuren onder toezicht van monniken van de orde der cisterciënzers; 3) De opbrengst mag enkel gebruikt worden om te voorzien in de levensbehoeften van de kloostergemeenschap. Het overige geld moet geschonken worden aan goede doelen. Het brouwen gebeurt inderdaad nog in de Kluis van Achel. Sterker nog: er komt een nieuwe grotere brouwzaal die nog dit voorjaar in gebruik zal worden genomen. De overige opbrengst wordt nog aan goede doelen geschonken alleen heeft de laatste broeder de abdij verlaten en is hij verhuisd naar de abdij van Westmalle. Derhalve speelt Achel het label kwijt. Toch zou men volgens de abt van Westmalle het bier nog steeds trappist mogen noemen. De abdij van Achel is immers opgericht door de trappistenbroeders van Westmalle en zij zouden ook nog steeds toezicht houden op de brouwerij. Het logo mag echter niet meer gebruikt worden omdat er in de Achelse Kluis geen levende gemeenschap meer aanwezig is. Met het logo wordt hier bedoeld het zeshoekje met de tekst ‘Authentic Trappist Product’. Zo zal België nog slechts vijf trappistenbieren overhouden: Westmalle, Westvleteren, Rochefort, Orval en Chimay. De overige zes trappistenbieren zijn La Trappe en Zundert (Nederland), Spencer (VS), Tre Fontane (Italië), Engelszell (Oostenrijk) en Tynt Meadow (GB). De smaak van het Achelse bier zou wel hetzelfde blijven. Het label had echter ook andere waarden. Zo zal het de liefhebbers van trappist misschien minder naar Achel doen afzakken hetgeen uiteraard erg jammer zou zijn. Zo’n label heeft immers stiekem toch zijn toeristische aantrek. Het bier heeft echter ook zijn historische achtergrond. Al sinds 1850 wordt er bier gebrouwen in de Achelse Kluis. Daar kwam een einde aan tijdens de eerste wereldoorlog toen de Duitsers de koperen brouwketels in beslag namen. Eind jaren ’90 werd de brouwerij opnieuw leven ingeblazen door twee broeders uit Orval en Westmalle. De ‘Achelse’ blijft echter gewoon verkrijgbaar in de winkel en als corona het toelaat kunnen we deze zomer ook weer genieten van het biertje op het terras van de Achelse Kluis. Dit alles dankzij de kennis en het vakmanschap van de paters en broeders Trappisten van de Achelse Kluis.