Giel de gevierde gids van Dorplein

BUDEL-DORPLEIN – René Vos heeft het geweldige initiatief genomen om filmpjes te maken over “Hoe was da vreuger”. Samen met Bert Groenen is dit ook in Oud-Dorplein gebeurd. De film over Dorplein is te vinden via de site van de heemkundevereniging en op de website van ‘Dorplein Uniek’ is hij te vinden. Een directe link is https://tinyurl.com/filmdorplein

Giel Stollman, geboren en getogen Dorpleiner, leidde ons rond door oud Dorplein. Hij deed dit op zijn karakteristieke ‘Giel Stollman-manier’. Je kon zien dat hij er als cicerone veel plezier aan beleefde. Hij vertelde eerst over het ontstaan van Dorplein. Dat de gebroeders Dor voor hun nieuw te stichten zinkfabriek een groot uitwaaigebied nodig hadden. Dat was op de hei-j want daar woonde niemand. Ja, een man, Beijk de boswachter. Wat het eerste nodig was in Dorplein was een spoorverbinding van de plek waar de fabriek kwam naar station Budel in Schoot. La Route, wat al gauw verbasterd werd tot ’t Routje. Hotel St. Joseph, de Cantine, kwam toen in beeld. In de prachtige theaterzaal vertelde Giel uitgebreid over doel en gebruik ervan. De vader van Carmen uit Spoorloos had hier ook een aantal jaren gelogeerd. Een ander  pronkstuk van Dorplein, het Prisonneke, kwam daarna aan de beurt. Schuin er tegenover de eerste school. Toen op naar de Rector van Nestestraat, de roots van Giel. De Liedekerkestraat met zijn ‘Carré Mulhousien-huizen’. Ook het slopen van de oude fabriek in 1973 kwam in beeld. De film werd afgesloten bij het monument voor de vermoorde verzetstrijders. René besloot de film op het kerkhof waar diverse Dors begraven liggen. In deze coronatijd moeten we het hier maar mee doen. De cicerones kunnen geen rondleidingen geven. Dan komt zo’n film goed van pas. En zeer zeker zal hij mensen nieuwsgierig maken naar het oude Dorplein. Nu maar hopen dat we snel allemaal gevaccineerd worden. Kan er misschien in de zomer begonnen worden met de cicerone wandelingen.

Thierry van Ensebroeck