‘Veel mensen hebben iets memorabels meegemaakt’

CRANENDONCK –  De persoonlijke corona-ervaringen van een tiental Cranendonckers staan centraal in het nieuwe kunstproject ‘De Coronamonologen’. Hiermee willen de makers een beeld schetsen van de impact van corona op de Cranendonckse samenleving en daarnaast ook een bijdrage leveren aan het verwerkingsproces.

Door Roy de Leijer

De Coronamonologen is een kunstproject van CAC (Community Art Cranendonck). Voor het project maakt de in Eindhoven woonachtige Vlaamse schrijver, theater- en radiomaker Corinne Heyrman momenteel een rondgang door de gemeente Cranendonck. Aan de hand van interviews met onder meer nabestaanden, ondernemers en mensen die in de zorg werkzaam zijn, zoals huisartsen, gaat ze op zoek naar persoonlijke corona-ervaringen. Ellen ten Haken, regisseuse en theatermaker, maakt er een korte voorstellingen van. Die worden zo mogelijk opgevoerd door de geïnterviewden zelf.

“Het proces om het verhaal over het verlies van een dierbare naar het podium te brengen vergt veel dapperheid”, weet Heyrman. 

Ze verwacht dat de verhalen heel herkenbaar zullen zijn. “Veel mensen hebben namelijk iets memorabels meegemaakt”, aldus Heyrman. De monologen duren een minuut of tien en worden ook gebruikt voor een podcast en een boekje.” 

Cranendonck werd in het voorjaar van 2020 hard geraakt door de eerste coronagolf. De plannen voor de Coronamonologen zijn vrij kort daarna ontstaan. “Het project was in eerste instantie vooral bedoeld als een aandenken, een herinnering aan een moeilijke periode waarin Cranendonck werd overrompeld door het coronavirus. Wij hadden nooit verwacht dat we nu nog midden in de pandemie zouden zitten”, vertelt Heyrman.

Het theaterproject geeft een inkijkje in de problemen en uitdagingen die de nog altijd voortdurende pandemie met zich meebrengt. De initiatiefnemers willen daarnaast thema’s als verlies, rouw en eenzaamheid bespreekbaar maken en zo een bijdrage leveren aan het verwerkingsproces. 

Voor de interviews wordt ook de Belgische buurgemeente Hamont-Achel aangedaan. “Doordat de grens met België werd afgesloten konden veel inwoners van Cranendonck hun familie en vrienden wekenlang niet konden zien”, vertelt Heyrman.

Community Art Cranendonck
De Coronamonologen is een project van CAC (Community Art Cranendonck). Dit is een samenwerking van onder meer Cultuurcraan Cranendonck, het Regionaal Instituut Cultuur- en Kunsteducatie (RICK), Cordaad Welzijn en de sociaal makelaars in de gemeente Cranendonck.

Community art is een benaming die gebruikt wordt voor kunstzinnige projecten rondom sociale vraagstukken. Hierbij wordt kunst ingezet als middel om bijvoorbeeld mensen te verbinden. 

CAC is twee jaar geleden ontstaan vanuit het succesvolle theaterproject Efkes de weg kwijt, dat inwoners van de gemeente Cranendonck bewuster heeft gemaakt over de gevolgen van dementie. “Dat project genereert nog steeds spin-off”, zegt mede-initiatiefnemer Angeline Maas.

Ze hoopt op eenzelfde resultaat voor de Coronamonologen. “Alle aspecten van corona willen we meenemen in de monologen, zodat we een compleet beeld kunnen schetsen van de impact van de pandemie op de Cranendonckse samenleving. Er is onder meer aandacht voor eenzaamheid, het verdriet van nabestaanden en het economische leed van ondernemers. Ook mensen die kritisch zijn over de coronamaatregelen komen aan het woord.”

Als de coronamaatregelen het toelaten wordt er in juni gestart met drie voorstellingen. Uiteindelijk is het bedoeling dat alle Cranendonckse kernen worden aangedaan.

Als het aan Maas ligt blijft het niet bij een theatervoorstelling, een podcast en een boekje. Ze hoopt net als bij Efkes de weg kwijt op een brede spin-off. Maas: “Dat varieert van gesprekken na afloop van de voorstellingen tot praat- en schrijfgroepen.”