Nieuwe banieren markeren carnavalsjaar zonder stoeten

PELT – De festiviteiten kunnen dan al niet doorgaan, toch houdt Pelt het carnaval levend. Zopas kregen de organisatoren van de drie stoeten in Pelt (De Gezellen van Taxandria, De Liller Meulewiekers en De Zwiebertjes) nieuwe paalbanieren overhandigd vanwege de gemeente. De banieren zullen voortaan het carnavalsgebeuren mee begeleiden in de straten van Pelt.

Het is de komende dagen carnaval. Maar net zoals elders, zal het ook in Pelt stil blijven. De coronamaatregelen laten geen stoet of andere festiviteiten toe. Toch wil de gemeente carnaval niet loslaten en zonder meer laten passeren. Daarom liet het gemeentebestuur nieuwe banieren maken voor de drie stoetorganisatoren. Later, wanneer de werken rondom het Regenboogplein afgerond zijn, zullen er ook banieren voorzien worden voor het carnavalsgebeuren van De Rare Vogels in de Grote Heide.  

De banieren hebben allemaal hetzelfde basisontwerp. De gemeente wil daarmee de eenheid benadrukken over de dorpen heen. Maar carnaval, dat is tegelijk ook ieder zijn eigenheid en herkenbaarheid. Daarom kregen de organisatoren elk hun eigen logo op de banieren geplaatst.

De banieren werden zopas officieel overhandigd en ze zullen de komende weken – zeker tot Halfvasten – de dorpscentra met de carnavalskleuren tooien. In de komende jaren zullen ze dan voor de hele carnavalsperiode uitgehangen worden. 

De banieren krijgen voor een stuk een historisch karakter mee. Want ze zullen altijd geboekstaafd blijven als de banieren van het jaar dat de carnavalsstoeten door corona niet mochten doorgaan.