Update coronacijfers Hamont-Achel 

HAMONT-ACHEL – Sinds ongeveer 19 januari werd een lokale uitbraak van het coronavirus vastgesteld in Hamont-Achel. Gelukkig is er sinds eind januari terug een daling in cijfers. Op 7 februari werd gemeld dat de cijfers in Hamont-Achel sinds 9 dagen terug aan het dalen zijn, maar wel hoog blijft. Zo testen er in de eerste week van februari 50 inwoners positief op het virus. Ter vergelijking, op donderdag 28 januari lag dit cijfers veel hoger en testten er 143 inwoners / week positief op COVID 19. De incidentie van COVID-besmettingen is met 60% gedaald in de afgelopen week in Hamont-Achel, maar blijft duidelijk hoger liggen dan de omliggende gemeenten. In Vlaanderen staan we nu qua incidentie nog als zevende hoogste gerangschikt. 

Waar er eerder 19 tot 25% positieve testen worden vastgesteld is er op 6 februari 2021 in Hamont-Achel sprake van een daling naar 5,3%. Het bijkomend aantal besmette kinderen en ouderen per week is gedaald ten opzichte van de week voor 6 februari en gelukkig daalt ook het relatieve aandeel van besmettingen van ouderen in Hamont-Achel. 

De schoolactiviteiten in Achel werden op donderdag 4 februari terug opgestart. En Steeds minder klassen in de verschillende scholen in zowel Hamont als Achel zijn nog in quarantaine geplaatst. Wel is er een groep kinderen en hun begeleidsters (een bubbel) uit de buitenschoolse opvang in Hamont in quarantaine gezet. Woensdag 10 februari gebeurde hiervoor een bijkomende testing in de Posthoorn. De dagopvang voor ouderen in het dienstencentrum de Kring in Hamont blijft nog één week extra gesloten en zal waarschijnlijk op 15 februari heropenen. 

In de middelbare school werd er in de week voor de krokusvakantie een lesweek met afstandsonderwijsvoorzien. Nadien volgt een ‘afkoel-week’ voor alle scholen in het krokusverlof. Uiteraard blijft het stadsbestuur nauw contact houden met alle betrokken partijen en instanties om zo de evolutie van de coronacijfers in de stad op de voet te volgen en in te grijpen waar nodig.