Advocaat Lynn

Hallo,

Wanneer je na een periode voor jezelf de knoop hebt doorgehakt dat je uit elkaar wil gaan, sta je voor de moeilijke taak om dit aan je partner te melden. Het is belangrijk dat je hier goed over nadenkt en er de tijd voor neemt. De scheidingsmelding heeft namelijk invloed op het verdere verloop van de regelingen in het kader van de beëindiging van jullie relatie. Vechtscheidingen ontstaan vooral wanneer er geen of een gebrekkige scheidingsmelding is geweest.

Heb je de knoop doorgehakt? Deze 7 tips voor de scheidingsmelding helpen:

  1. Doe het persoonlijk. Het is menselijk dat je de confrontatie wil vermijden. Een melding via SMS, e-mail, brief of een andere persoon leidt echter tot meer kwaadheid en gekwetst zijn.
  2. Doe het rustig. Probeer de boodschap zo neutraal mogelijk te brengen, zonder verwijten. Gebruik de ‘ik-vorm’ en spreek vanuit jouw gevoel.
  3. Kies je moment en plaats. Doe het op een moment dat jullie tijd hebben om het gesprek met elkaar aan te gaan en niet kunnen gestoord worden door anderen. Doe het op een plaats die vertrouwd is, bij voorkeur thuis en niet op verplaatsing.
  4. Licht je keuze uitgebreid toe. Geef uitleg over waarom je besloten hebt dat het voor jou stopt.
  5. Geef ruimte aan je partner om (heftig) te reageren. Het verwerkingsproces, dat jij al doorliep en afgesloten hebt met de keuze om te gaan, begint nu pas voor je partner. Iedereen verwerkt deze melding op een andere manier. Sommigen beginnen te huilen, anderen worden boos. Weet dat elke reactie niet persoonlijk is, maar een uiting van emoties. Ga er niet op in.
  6. Herhaal je boodschap. Net vanuit de emoties die volgen op de scheidingsmelding, kan het zijn dat de boodschap niet geheel binnenkomt of niet als definitief aanvaard wordt. Door de boodschap later te herhalen, ziet de ander dat je besluit vaststaat.
  7. Geef aan je partner tijd en ruimte om deze melding te verwerken en te aanvaarden.

Als bemiddelaar begeleid ik partners in dit proces. Ik besteed aandacht aan de scheidingsmelding en de verwerkingstijd van elk, zodat op een voor ieder aanvaardbaar tempo een dialoog ontstaat en de basis kan gelegd worden voor een constructieve, definitieve regeling. Ook als advocaat besteed ik hier aandacht aan met mijn cliënt, zodat we samen kunnen bekijken welke weg van afhandeling het meest aangewezen is (bemiddeling, onderhandeling, procedure).

Sta jij op het punt te gaan scheiden? Ik kan jou ondersteunen als bemiddelaar of advocaat. Aarzel niet mij te contacteren voor een eerste kennismakingsgesprek op mijn kantoor in Achel, Meester Saklaan 36. Bel (011/19.40.41) of mail me ([email protected] of [email protected]) voor een afspraak of boek rechtstreeks een afspraak via mijn website www.lynnmeeuwissen.be.

Tot volgende maand,

Lynn