Gastelnaar schaatste Alternatieve Elfstedentocht op het Ringselven

BUDEL-DORPLEIN – Erik de Laat uit Gastel houdt wel van een sportieve uitdaging. Omdat de heroïsche Elfstedentocht ook dit jaar niet doorging, kwam hij met een eigen alternatief voor De Tocht der Tochten. Hij schaatste de ‘Elfsteden-afstand’ van bijna tweehonderd kilometer zaterdag op het Ringselven in Budel-Dorplein. 

De Alternatieve Elfstedentocht van 203 kilometer op het Ringselven was een spontane actie in een week waarin Nederlanders massaal de ijzers onderbonden. “Ook ik ben een liefhebber van schaatsen op natuurijs, maar de laatste keer dat dit goed kon was alweer een jaar of acht geleden”, vertelt De Laat. 

Voor het echte werk moeten we nog verder terug in de tijd. Op 3 januari 1997 schaatste De Laat met een clubje kilometervreters uit Weert en Cranendonck het bijna tweehonderd kilometer lange parcours van de Elfstedentocht. Dat deden ze op eigen houtje, op de dag dat De Tocht der Tochten voor het laatst werd verreden. De Laat legde de ‘wilde’ Elfstedentocht af in 14 uur.

 “Toen had ik nog geen startbewijs. Daarna ben ik lid geworden van de vereniging Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden”, zegt De Laat. In 1996 had hij de elf Friese steden ook al schaatsend bezocht. “Toen werd de Elfstedentocht uiteindelijk afgelast wegens de vele windwakken”, zegt De Laat, die wel een oorkonde kreeg van het ’Us Eigen Houtsje’. Dit genootschap – gesponsord door de Bavaria-brouwerij – stelde zich ten doel de volbrengers van niet-officiële Elfstedentochten te eren. 

Ook dit jaar ging de Elfstedentocht niet door. De Laat vond in het Ringselven in Budel-Dorplein een goed alternatief voor de Friese kanalen, meren en kluunplaatsen.

Samen met dorpsgenoot Rob Jaspers begon hij zaterdagochtend om half acht aan de monsterrit. De Laat: “De eerste 100 kilometer hebben samen geschaatst. Voor Rob was dat een hele prestatie, want hij had amper geschaatst op Noren. Toen hij om 13.00 uur stopte besloot ik nog even door te gaan. Ik had op dat moment wel wat last van stramme benen, maar verder ging het nog prima. Ik loop marathons, dus conditioneel kon ik het ook aan.”

Na iedere 25 kilometer nam de Gastelnaar een korte pauze. De Laat: “Door de straffe wind op sommige stukken werd het na een tijdje toch wel zwaar. Op een gegeven moment werd het ook een mentaal dingetje.” Hij was dan ook blij met de spontane steun van andere kilometervreters die op het Dorpleinse natuurijs wat kopwerk kwamen verrichten.

De laatste drie kwartier van de monsterrit stond hij helemaal alleen op het ijs, met een lamp op zijn hoofd om iets te kunnen zien in het schemerdonker. Om kwart over zeven zat zijn Elfstedentocht-alternatief erop, ruim voor het ingaan van de avondklok. De Laat: “In totaal heb ik elf uur en drie kwartier op het ijs gestaan.”

De route op het Ringselven – ongeveer 88 rondjes van telkens 2,3 kilometer – heeft hij vastgelegd met de sportapp Strava. De Laat: “Het was een spontane actie, die me veel leuke reacties heeft opgeleverd. Ook toen ik een dag later opnieuw op het ijs stond. Sowieso was het geweldig dat we dit jaar eindelijk weer eens konden schaatsen. Het heeft veel mensen in deze moeilijke tijd wat vreugde en afleiding bezorgd.” 

Hij hoopt dat er volgend jaar opnieuw op natuurijs geschaatst kan worden. “Dan rijd ik de Alternatieve van Cranendonck opnieuw, het liefst met meer mensen. Het mooiste is natuurlijk de echte Elfstedentocht. Ik heb de afstand nu drie keer gereden, maar ik zou ze alle drie inruilen voor het Elfstedenkruisje.”