“In feite is dit een uit de kluiten gewassen hobby” 

MAARHEEZE – Maarheezenaar Henri Guns heeft altijd al een voorliefde gehad voor dieren. Dit jaar is het precies 20 jaar geleden dat hij startte met de opvang van dieren zonder thuis. Op zijn weiland van ongeveer een halve hectare aan de Puttendijk in Maarheeze vangt hij dieren allerhande op, gaande van lama’s en varkens tot kippen en konijnen. “Dieren die geen thuis meer hebben, zijn hier welkom,” vertelt Henri. “Ik doe dit helemaal belangeloos, ik ben blij dat ik deze beestjes toch nog een mooi plekje kan bieden om te wonen.” 

Ruim 20 jaar geleden kocht Henri via een particulier een stuk grond aan. “De bedoeling was om hier kerstboompjes, taxussen en andere planten te verbouwen, maar dat liep toch even anders,” lacht Henri. “Want toen ik werd aangesproken door iemand die op zoek was naar een plek om enkele geitjes en een damhertje onder te brengen heb ik meteen gezegd dat ze bij mij meer dan welkom zijn. En zo is het begonnen. Al snel wisten anderen ook dat ze bij mij terecht konden met dieren die een onderkomen zochten. Nu, zoveel jaren later, bied ik opvang aan ruim 100 dieren! Zo lopen er hier onder andere lama’s rond, maar ook varkens, konijntjes, kippen, varkens, schapen, duiven, een damhert,…” Henri vervolgt: “In feite is het een uit de kluiten gewassen hobby. Ik ben er dagelijks mee bezig maar sinds ik op pensioen ben heb ik gelukkig meer tijd voorhanden. Met elk dier heb ik een band opgebouwd, ik heb ze zelfs allemaal een naam gegeven. Ik beschouw ze als huisdieren, ook al zijn de honden en het paard de enige dieren die ik zelf heb aangekocht.” 

Het weiland van Henri is onderverdeeld in verschillende plekken, zodat alle dieren hun eigen plaatsje hebben. “De verzorging van de dieren en het onderhoud van de verblijfplaatsen doe ik allemaal zelf,” gaat Henri verder. “Ik kan gelukkig rekenen op enkele jongeren die me hiermee helpen. We doen dit allemaal met veel plezier en liefde voor de beestjes, maar natuurlijk komen er wel wat kosten bij kijken. Dit betaal ik allemaal uit eigen zak, maar dankzij een laagdrempelig sponsorsysteem kunnen mensen mij financieel een duwtje in de rug geven. Voor slechts €10 per maand kunnen ze een steentje bijdragen en in ruil hiervoor krijgen ze eenmaal per maand de kans om langs te komen. Dan mogen ze knuffelen met de dieren, krijgen ze een rondleiding en tweemaal per maand stuur ik ze per mail een update met foto’s over de dieren. De laatste update was trouwens een beetje speciaal want vorige week, toen de sneeuw en de winterse temperaturen ons land volop aandeden, is er een lammetje geboren. Die doet het heel goed en dat is natuurlijk een leuk nieuwtje om te delen met de sponsoren.” 

Henri laat duidelijk weten dat hij geen kinderboerderij uitbaat. “Het is niet de bedoeling dat mensen hier gewoon aan komen waaien om met de dieren te knuffelen. Omdat dit in het verleden toch wel eens voorkwam hebben we het concept van de sponsoring uitgewerkt.  Alle sponsors krijgen een uitnodiging om op de eerste zondag van de maand langs te komen. We maken er dan een echte dieren-knuffeldag van.” 

Henri op zijn beurt is dan weer blij met de extra financiële middelen. “Want er komt toch veel bij kijken. Denk aan kosten van de dierenarts, het voedsel, het stro voor de verblijfplaatsen,… Het winterse weer van de afgelopen weken heeft ook flink wat uitdagingen met zich meegebracht want er was extra stro nodig om de dieren ’s nachts warm te houden, de wielen van de kruiwagen waren vastgevroren en zelfs de drinkbakken waren volledig bevroren. Dit betekende allemaal extra werk en kosten, maar gelukkig is alles goed gegaan.” Henri kan ook regelmatig rekenen op donaties van de lokale bakker en supermarkt. “Soms kan ik er een grote hoeveelheid oud brood, fruit en groenten ophalen, maar andere keren is het weer wat minder. Dat ligt er maar net aan. Om de aanvoer van voedsel en materialen constant op peil te houden, zijn nieuwe sponsoren dan ook  altijd welkom!” 

Wie zich geroepen voelt om Henri te steunen, kan een mail sturen naar info@animal7.nl 

Henri geeft je graag alle informatie door.