Update Coronacijfers Hamont-Achel 

HAMONT-ACHEL – Update op zondag 21 februari 2021: midden januari 2021 werd een lokale uitbraak van corona besmettingen vastgesteld in Hamont-Achel. Deze lokale uitbraak is onder controle. 

De incidentie aan besmettingen in Hamont-Achel is verder gedaald naar 56/100.000 positief geteste inwoners in de afgelopen week. In de stad Hamont-Achel hebben 8 mensen positief getest in de periode van zondag 14 tot en met 20 februari 2021. In deze periode werd 37% van de nieuwe besmettingen in Hamont-centrum vastgesteld. In Achel-Statie werden geen nieuwe besmettingen vastgesteld. De leeftijdsverdeling toont géén nieuwe besmettingen bij ouderen en ook weinig besmettingen bij jongeren. In de categorie tussen 0 en 19 jaar oud testte 25% van het totaal aantal vastgestelde besmettingen positief, bij de leeftijdsgroep 70 jaar of ouder werd er geen positieve test vastgesteld.  De scholen en de buitenschoolse opvang  mochten op maandag 22 februari hun activiteiten terug herstarten op de gebruikelijke locaties.

VDAB gebouw in Peer

In de vaccinatiecentra in Peer en Lommel zijn de eerste vaccinaties gebeurd van onder andere eerstelijns zorgverleners en medewerkers van de vaccinatiecentra. In Limburg is er echter géén verdere daling in het aantal besmettingen. Ook in de Nederlandse grensgemeenten stagneert de incidentie. De incidentie is terug opgelopen in Cranendonck (302/100.000) en Bergeijk (322/100000 inwoners per week). 

In de regio van Hamont-Achel wordt helaas géén gunstige trend vastgesteld in de besmettingscijfers aangezien de cijfers niet verder dalen in Limburg en in de Nederlandse grensgemeenten. Het blijft afwachten wat het effect is van het herstarten van alle activiteiten na de krokusvakantie op de besmettingen met het virus. 

Indien we er van uit gaan dat hoog-risicogroepen in de vaccinatiecentra van Peer en Lommel gevaccineerd zouden kunnen worden vanaf de tweede helft van maart, is een brede versoepeling van de maatregelen begin april waarschijnlijk nog te vroeg / niet zonder risico.