‘We zien deze versoepeling als een eerste kleine stap’

CRANENDONCK – De dinsdag door het kabinet aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen bieden onder meer middelbare scholen en sportverenigingen weer wat meer lucht en perspectief.

Door Roy de Leijer

Scholen in het middelbaar onderwijs gaan vanaf maandag 1 maart weer deels open. In het voortgezet onderwijs gaat het om minimaal anderhalve dag per week. Bij het BRAVO! College in Budel kunnen leerlingen vanaf volgende week twee volle dagen onderwijs op school krijgen. “Voor ons is dat het meest praktisch. Anderhalve dag per week is bijna niet te organiseren”, vertelt schooldirecteur Ruben Barten.

Hij juicht de versoepelingen toe. “Ik ben superblij voor onze leerlingen. We merken dat ze er naar snakken om weer fysiek bij elkaar te komen.”

De heropening brengt ook uitdagingen met zich mee. Die liggen onder meer op organisatorisch gebied, aldus Barten: “Zo moeten er bijvoorbeeld nieuwe roosters worden gemaakt. Daarnaast vergt het veel van de docenten. Zij zijn de afgelopen maanden echte managers geworden.”

Hij is tevreden over hoe het thuisonderwijs de afgelopen maanden is verlopen. Barten: “De lessen zijn bijna allemaal online doorgegaan, daardoor zijn grote achterstanden bij ons niet aan de orde.”

Group of young people training in park

Het BRAVO! College was na de sluiting in december wel geopend voor eindexamenleerlingen, de leerlingen van BIVAK (BRAVO! College voor innovatief vakmanschap) en kwetsbare jongeren. “Die laatste groep is de afgelopen periode gegroeid. Steeds meer jongeren lopen thuis vast, omdat ze de ondersteuning op school of het sociale aspect van het fysieke onderwijs te veel missen.”

Ook de leraren zijn blij met de versoepelingen, weet Barten: “Collega’s die vooral aan leerlingen uit de onderbouw lesgeven zijn al een hele tijd niet meer op school geweest. Zij kijken er echt naar uit om weer fysiek les te kunnen geven.”

Ook bij de buitensportverenigingen mag er vanaf volgende week weer wat meer. Voor jongeren en jongvolwassenen tot en met 26 jaar zijn teamsporten in de buitenlucht vanaf 3 maart weer toegestaan. Vanaf die datum mogen ze weer sporten binnen de eigen vereniging. Tijdens het sporten hoeven ze geen anderhalve meter afstand te houden. 

“Voor onze senioren tot 27 jaar zijn deze versoepelingen echt een opsteker. Het merendeel van de leden kan dus weer aan de slag”, zegt voorzitter Ron Rooijakkers van Hockeyclub Cranendonck. De vereniging uit Maarheeze telt tussen de 250 en 300 leden. Het gros daarvan is jonger dan 27 jaar.

Ook bij de hockeyclub is het in coronatijd soms flink puzzelen en schakelen geblazen. “De persconferenties van het kabinet volgen we op de voet. We proberen zo goed en snel mogelijk te anticiperen op de coronamaatregelen. Na het instellen van de avondklok hebben we het hele trainingsschema moeten omgooien. Ook nu moeten er de nodige aanpassingen worden gedaan.”

Wedstrijden met teams van andere verenigingen zijn nog altijd niet toegestaan. Wel kunnen de leden tot 27 jaar trainen en deelnemen aan de interne competitie die dit weekend van start gaat bij Hockeyclub Cranendonck. Rooijakkers: “Voor de jongste jeugd tot 18 jaar zijn we hier al eerder mee gestart. Zij zijn daardoor in hun ritme gebleven.”

Ook voor 27-plussers zijn er mogelijkheden om te trainen, maar die zijn zeer beperkt, aldus Rooijakkers: “Zij kunnen op afstand met maximaal twee personen tegelijk trainen.”

Hij heeft er goede hoop op dat de veldcompetitie nog voor de zomerstop opgestart kan worden. “We zien deze versoepeling als een eerste kleine stap, waarvan we hopen dat ze goed uitpakt.”

Overige versoepelingen
Vanaf 1 maart opent ook het mbo deels weer de deuren. Voor mbo-studenten geldt vooralsnog 1 dag fysiek onderwijs per week. 
Mensen met contactberoepen, zoals kappers en masseurs, mogen vanaf 3 maart hun beroep weer uitoefenen. De verruiming geldt ook voor rij-instructeurs. Sekswerkers mogen hun beroep nog niet uitoefenen.
Vanaf 3 maart mogen winkels op afspraak klanten ontvangen. Per verdieping mogen maximaal twee klanten tegelijk in de winkel zijn. Klanten moeten zich vier uur van tevoren hebben aangemeld. Een bezoek duurt minimaal tien minuten.

Voor meer informatie zie: www.rijksoverheid.nl