Gehoornde metselbij

De gehoornde metselbij lijkt enorm veel op de rosse metselbij. Deze heeft echter (zoals de naam al zegt) wat langere hoorns op de hoofd. Deze hoorns zijn de voelsprieten van deze soort metselbij. Deze voelsprieten hebben alleen de vrouwtjes. De mannetjes hebben een wit behaarde kop, en de vrouwtjes een zwart behaarde. Anders dan andere bijensoorten, leven metselbijen solitair (alleen) en leeft dus niet vanuit een staat met een koningin. Metselbijen komen aan hun naam door hun wijze van nestbouw. Als bouwmateriaal gebruikt de metselbij leem dat met speeksel en water week wordt gemaakt en in de vorm van 2 mm grote kogeltjes naar het nest wordt gedragen. Daar wordt het dan als een soort cement verwerkt. Vrouwtjes van deze soort bouwen hun nesten in langwerpige holle ruimten zoals open voegen, gaten in kozijnen, onder dakpannen en boomstronken. In deze ruimten beginnen ze achteraan met een kleine ruimte die ze vullen met stuifmeel en nectar waarin vervolgens het eitje wordt gelegd. Daarna metselen ze deze ruimte dicht waarna het volgende eitje wordt gelegd op dezelfde manier. Zo metselen en bouwen ze door tot de hele ruimte is gevuld. De eitjes die zijn gelegd komen na enkele dagen uit en na enkele verpoppingen (voor de winter) komen de nieuwe metselbijen uit. De bijtjes zullen echter in hun schuilplaats blijven, tot in het vroege voorjaar. Bij het uitvliegen zoeken ze onmiddellijk een partner om te paren, en opnieuw leggen de vrouwtjes eitjes in holtes. De metselbij is eenvoudig te lokken door in de tuin een oude boomstronk te plaatsen met geboorde gaten van 5 tot 8 mm, of een hotelletje zelf bouwen is een heel leuke en zinvolle bezigheid! Ook staan metselbijen bekend om hun enorm vredelievend gedrag, en zijn dus geen enkel probleem voor de mens. Daarbij zijn ze zelfs ontzettend nuttig voor de bestuiving van bloemen, planten, bomen. Ook in de buurt van kinderen zal deze bij zich vredelievend opstellen, en de bestrijding van deze diertjes is dan ook uit den boze! De metselbij zal alleen gaan steken wanneer deze zich in uiterst bedreigde situatie bevindt en op het punt staat hierdoor te sterven. De steken van de metselbij zijn overigens lang niet zo pijnlijk als die van de gewone bij of de wesp. Ook laten deze steken geen reactie achter op de huid. De angel van de metselbij is zo klein dat de mens dit niet of nauwelijks merkt. Vanaf nu kunt u ze vaak waarnemen bij uw bijenhotel of als tip, bij het grote en leerzame bijenhotel van ANV Land van Cranendonck op de Baronie van Cranendonck, vooral bij zonnig weer! 

Foto en tekst Jan de Bruijn.