Bezoekers- en belevingscentrum bij Achelse Kluis

ACHEL – De gemeente Hamont-Achel wil de Achelse Kluis laten uitgroeien tot een regionaal bezoekers- en belevingscentrum voor toeristen en inwoners uit de wijde grensstreek.

Door Roy de Leijer

“Hiermee willen we niet alleen Hamont-Achel, maar ook het 6.000 hectare grote natuurgebied De Groote Heide promoten”, lichtte schepen van toerisme Roger Mertens (N-VA) de plannen op donderdag 25 maart toe aan de gemeenteraad.

Het stadsbestuur en haar partners hopen met het grensoverschrijdende onthaalcentrum bezoekers te grijpen op één centrale plek en zo te verspreiden over het volledige Groote Heide-gebied. Hier kunnen ze tal van andere interessante plekken en bezienswaardigheden bezoeken. Het natuurgebied strekt zich uit vanaf de groene zuidkant van Eindhoven tot ver over de grens met België in Pelt en Hamont-Achel.

Bij het ‘sturen’ van de bezoekersstromen krijgt de Achels Kluis een belangrijke gidsfunctie. Bij het abdijcomplex kunnen bezoekers straks terecht voor (toeristische) info over het hele gebied. Ook worden ze geprikkeld om vanuit het voormalige trappistenklooster niet enkel het omliggende natuurgrenspark De Groote Heide verder te ontdekken, maar ook de beide Limburgen (België en Nederland) en het Nederlandse Noord-Brabant.

Foto Jens Veraa

De focus is daarbij voor een belangrijk deel gericht op beleving. Dat gebeurt vooral door een cultuurhistorische lens. Wie in het najaar van 2022 een bezoekje brengt aan de Achelse Kluis zal daar niet enkel van een heerlijke trappist kunnen genieten, maar ook mee op reis genomen worden in het nieuwe, interactieve bezoekers- en belevingscentrum. Daarbij is onder meer aandacht voor de brouwerij, de historie van de Achelse Kluis en het omliggende gebied. Om dit te etaleren wordt er gebruik gemaakt van moderne audiovisuele technieken en verschillende talen. 

Met het unaniem goedkeuren van de lastvoorwaarden voor de inrichting van het nieuwe centrum door de gemeenteraad, is een flink stap gezet in het realiseren van het ambitieuze project. Het is de bedoeling dat er volgende maand een ontwerper wordt aangesteld. Dat gebeurt via een Europees aanbestedingstraject.

De inrichting van het interactieve bezoekers- en belevingscentrum krijgt volgend jaar in twee etappes vorm, in mei en oktober. Doel is midden 2022 het toeristisch onthaal te openen en in het najaar van 2022 het belevingscentrum. Aan het project hangt een prijskaartje van 600.000 euro. Volgens Mertens profiteren niet alleen toeristen en bezoekers van het bezoekers- en belevingscentrum, maar ook lokale en regionale ondernemers. 

Het centrum omvat in totaal zeshonderd vierkante meter. Ze krijgt onderdak in verschillende gebouwen en ruimten van de Achelse Kluis: in het poortgebouw, een deel van de gastenkamers en de tentoonstellingsruimte naast de Kluizerdijk. Mertens: “Dit zijn mooie locaties, die samen een brug kunnen vormen tussen het horeca- en het spirituele gedeelde van Achelse Kluis.”

De plannen konden ook de oppositie bekoren. “Het is heel fijn dat dit langlopende dossier nu handen en voeten krijgt”, aldus Ilse Jaspers van de fractie Balans.

Ook Theo Schuurmans (CD&V) was positief: “De Achelse Kluis is een prominente plek in Hamont-Achel en de regio. We staan helemaal achter de plannen voor een onthaal- en belevingscentrum.” Wel uitte hij zijn bedenkingen bij het geraamde kostenplaatje. “Ik verwacht dit bedrag onvoldoende zal zijn om het ambitieuze programma volledig te realiseren.” Mertens liet in een reactie weten bij de raad terug te komen als blijkt dat er extra financiële middelen nodig zijn.