Pilot tractorsluizen met een half jaar verlengd

CRANENDONCK/VALKENSWAARD – De drie tractorsluizen in Hamont-Achel bij de grens met Nederland blijven minstens nog een half jaar op hun plek. Burgemeester Rik Rijcken maakte het voornemen van het college van Hamont-Achel om de proefperiode met een half jaar te verlengen bekend tijdens de raadsvergadering van donderdag 25 maart. Dat deed hij nadat eerder op de avond burgemeester Anton Ederveen de gemeenteraad van buurgemeente Valkenswaard al op de hoogte had gebracht van de plannen. 

Door Roy de Leijer 

De landbouwsluizen zijn een half jaar geleden aangebracht op drie locaties bij de Belgisch-Nederlandse grens: bij de Schafterweg in Achel, de Toomstraat in Hamont en de Beverbeekse Heide, in het verlengde van de Bergbosweg in Budel. 

Met de proefopstellingen wil het college van de Vlaamse grensgemeente het sluipverkeer weren. De afname van het autoverkeer moet het gebied veiliger maken voor fietsers en voetgangers.

Aanvankelijk zou de pilot met de stenen obstakels rond deze tijd van het jaar worden geëvalueerd. Het voortzetten van de proefopstelling tot oktober moet de stad een beter beeld geven om de doeltreffendheid van de tractorsluizen te onderzoeken. De coronamaatregelen zouden namelijk voor een vertekend beeld hebben kunnen gezorgd. Uit de voorlopige verkeerstellingen blijkt onder meer dat het autoverkeer bij de Achelse Kluis met 65 procent is afgenomen.

Ederveen liet tijdens de raadsvergadering in Valkenswaard weten dat hij en zijn collega Roland van Kessel van de gemeente Cranendonck teleurgesteld zijn over eenzijdige besluit. Ze willen dat er door de grensgemeenten gezamenlijk wordt opgetrokken bij het vervolg van  de omstreden proef. Ook moeten ondernemers en stakeholders beter bij de plannen worden betrokken.

Indien corona het toelaat vinden er in september infomomenten over de proef plaats voor de inwoners van Hamont-Achel. Feedback over de maatregelen kan worden gegeven via www.hamont-achel.be/verkeersmeldingen