Update Coronacijfers 

HAMONT-ACHEL – Op basis van de gekende gegevens op 28 maart laat de stad HAmont-Achel weten dat de besmetting cijfers sinds een drietal weken terug stijgen. De trend in België blijft een exponentiële stijging in de besmettingen vertonen, alhoewel deze minder sterk uitgesproken is dan vorige week (van +40% naar +25% in België). In Nederland is de stijging 18% op één week. 

De incidentie aan nieuwe besmettingen in Hamont-Achel is terug gestegen in de afgelopen week: 34 inwoners testten positief in de periode van 21 tot en met 28 maart. Vooral in de leeftijdsgroep 20 tot 29 jaar en  50 tot 59 jaar, maar ook bij de 60 jarigen werden besmettingen vastgesteld. Toepassing van alle voorzorgsmaatregelen blijft strikt noodzakelijk (beperk uw fysieke contacten, houd voldoende afstand, doe maximaal aan telewerken, verlucht de lokalen regelmatig, gebruik waar nodig en op de juiste wijze uw mond-neusmasker, pas handhygiëne correct toe, etc.).

stop corona

Bij de minste verdenking op ‘COVID-achtige klachten’ dient men onmiddellijk in isolatie te gaan en de huisarts te contacteren om na te gaan of testen op COVID aangewezen is.

De komende twee weken zullen duidelijkheid moeten bieden of deze stijgende trend kan worden omgebogen. Zo niet, dan lijkt een brede versoepeling van de maatregelen begin mei in het gedrang te komen. In de ziekenhuizen wordt de piekbezetting van de derde piek verwacht over 3-4 weken.

Geruststelling omtrent de gebruikte vaccins blijft aangewezen: de beperkte nadelen van de vaccins wegen niet op tegen de belangrijke voordelen. Vaccineren blijft de boodschap: hopelijk komen er tegen half april meer vaccins beschikbaar. Vaccinatie van een inwoner is echter géén vrijgeleide voor hem/haar om de maatregelen persoonlijk niet meer toe te passen: de inwoner heeft dan wel minder kans op ernstige symptomen, maar kan anderen blijven besmetten!