Lize Spit met nieuw boek in Pelt

PELT – Afgelopen zondag 28 maart organiseerde bibliotheek Pelt een online lezing met Lize Spit. Ze vertelt over haar boek ‘het smelt’ maar ook over haar nieuwe boek,’ik ben er niet’, dat nog maar pas uit is. De livestream vond plaats in een simpele setting maar met een fijne sfeer en duurde ongeveer anderhalf uur. Piet Cosemans zorgde voor het interview en maakte er een tof gesprek van. We leren Lize beter kennen en ze reageert op wat fans van haar boeken vinden.

Door Melissa van den Wijngaarde 

Er was op voorhand al een vragenlijst waardoor lezers een rapport konden maken voor haar twee boeken. Piet legde het rapport voor aan Lize en stelde haar daar vragen rond. Ze kreeg zo eens de kans te raden wat haar lezers dachten en kon er ook op reageren. Aan de hand van dit rapport krijgen we ook wat meer info over het nieuwe boek.

Wie is Lize Spit

Ze is als schrijfster bekend geworden in 2016 met ‘ het smelt’, het debuut van dit boek zorgde voor een enorme boost in haar carrière. Ze is begonnen met mee te doen aan literaire wedstrijden en poëzie en kortverhalen te schrijven. Een uitgever heeft haar daar in opgemerkt en gevraagd of ze een roman wou schrijven en dat was de start van haar carrière en zo kwam het smelt op de boekenplank terecht.

Ze heeft met ‘het smelt’ meerdere prijzen gewonnen zoals de Bronzen Uil, de Hebban debuutprijs en de NRC-prijs voor het boek van het jaar. Met verschillende vertalingen en meer dan 130 000 verkochte exemplaren werd het het best verkochte boek van 2016. Omdat haar eerste boek zo goed ontvangen is, had ze ook last van faalangst rond haar tweede boek maar dit is ook weer een pageturner geworden. Al heeft ze nu meer slechte recensies gekregen toch blijft het een enorm spannend boek.

Alsof je samen in de zetel zit

Het was een luchtige lezing waarbij je het gevoel had dat je met elkaar in de zetel zit en ook zelf gewoon vragen aan haar kon stellen. Een gesprek met Lize op het gemak en gezellig maar enorm interessant. Met een lezersrapport een een quiz tussen alle vragen door zat er een leuke afwisseling in. De quiz zorgt er voor dat de lezers nog wat nieuwe dingen over Lize te weten kwamen of dat ze hun kennis eens op de proef konden stellen. Door dat er terug wordt gegaan naar andere interview quotes zien we de piekerende Lize en leren we haar nog beter kennen.

Piet kan er met een beetje humor een extra luchtige touch aan geven. Hij pakt het interview goed aan en zorgt er voor dat Lize met interessante verhalen komt. Hij vraagt goed door en toch voelt het ook gewoon als een goed gesprek aan en niet als een strak interview of een saaie lezing. Lize weet dankzij haar manier van beeldspraak alles in beelden uit te leggen en vertelt dus ook hoe ze in het leven staat op deze manier. Het is dus zeker een aanrader voor wie de lezing gemist heeft en geïnteresseerd is in boeken of in Lize. De Lezing is te vinden op de YouTube van bibliotheek Pelt.