IVN Cranendonck – Beleef de natuur!

IJverige hommels

Naast de vroege voorjaarsvlinders als citroenvlinder en dagpauwoog zijn nu vooral hommels actief, vooral de aardhommel. Het zijn de koninginnen die in een (muizen)holletje overwinterd hebben en nu een start maken met een nieuw nest. Deze koninginnen zijn groter dan de hommels (werksters) die je later in het jaar ziet. Ze zoeken nu voedsel voor zichzelf en vervolgens voor hun eerste nageslacht, werksters, die vervolgens het werk van de koningin overnemen die dan in het nest blijft om eitjes te leggen. De hommels zijn al vroeg in het voorjaar actief, ze kunnen al bij 6 graden rondvliegen, en dat kan omdat ze sterk (dubbel) behaard zijn. En zich ook nog eens met hun vliegspieren ‘warm-bibberen’.  Bloeiende wilgen (zie foto) zijn voor deze hommels maar ook voor andere bijen en zelfs vlinders in het voorjaar heel belangrijk omdat zij een van de weinig bloeiende bomen/planten zijn. De mannelijke wilg bevat heel veel stuifmeel wat bijen op hun lichaam verzamelen als voedsel voor hun larven. De stevige beharing helpt enorm om het stuifmeel te verzamelen, hommels verplaatsen dat vervolgens naar de achterpoten.  De wilgen bevatten ook nectar wat ‘suikervoedsel’ oplevert voor volwassen bijen en vlinders. Kijk naar de wilgen en je ziet allerlei insecten die er foerageren.

Info: Wiel Zentjens

w.zentjens@chello.nl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA